Аналітик «Опори»: роcія готувала знищення вільних медіа на захоплених територіях

14 Липня 2022, 14:33

Кремль веде «чітко продуману й підготовлену» політику знищення вільних медіа на захоплених грубою силою територіях. Про це йдеться в огляді аналітика Громадянської мережі «Опора» Олександра Клюжева на сайті ZN.UA.

На висновки звертає увагу Детектор медіа.

“Усі факти свідчать, що ми маємо справу не з хаотичними злочинами Росії, а з чітко продуманою й заздалегідь підготовленою політикою знищення вільних медіа на захоплених грубою силою територіях”, – йдеться у огляді.

Аналітик нагадує, що завдяки західним розвідкам ще до початку широкомасштабної агресії стало зрозуміло, що росіяни підготували списки активістів, журналістів і місцевих політиків як пріоритетних мішеней.

“У особливо небезпечній ситуації опинилися представники локальних ЗМІ, яким загрожує не тільки небезпека під час висвітлення бойових дій, а й перспектива стати російським обмінним фондом на окупованих територіях. Або просто жертвами окупантів у темних і холодних підвалах, про які можуть ніколи й не дізнатися”, – пише аналітик.

Як повідомлялось, російські окупанти блокують Viber та YouTube в Херсонській області. Людей позбавляють можливості спілкуватися з рідними і читати українські новини.

Нагадаємо, за даними Інституту масової інформації, в Україні за пів року зафіксовано 484 випадки порушень свободи слова, 419 злочинів скоїла Росія за період з початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого.