Вступна кампанія для молоді з Херсонщини: Без мультипредметного тесту, дистанційно і з квотами 

17 Червня 2022, 12:55

Випускників з Херсонщини чекають в українських вишах. Жителям окупованих територій, які не можуть виїхати, не потрібно здавати національний мультипредметний тест, а вступні випробування для них проходитимуть дистанційно.

Про це в етері телеканалу Прямий нагадала голова підкомітету з питань вищої освіти Верховної Ради Юлія Гришина.

“Вже оприлюднено новий алгоритм, та говорю про це скрізь у засобах масової інформації, щоб наші українські діти знали, що в незалежності від того, що вони зараз знаходяться в окупації, вони все одно матимуть можливість навчатися в українських університетах. Ці діти матимуть можливість в дистанційному режимі вступити в університет”, – розповіла Гришина.

За її словами, найближчим часом буде оприлюднений перелік приватних університетів, які прийматимуть дітей з окупованих територій безкоштовно із можливістю безкоштовного проживання в їхніх гуртожитках.

Вступ на бюджет відбуватиметься у форматі дистанційної співбесіди або творчого конкурсу, а для вступу на контракт (більшість спеціальностей) – необхідно подати мотиваційного листа.

Також для мешканців окупованих територій передбачені квоти.

Усі мешканці окупованих територій та місць військових дій, які отримають позитивні результати вступних випробувань, зможуть скористатись спеціальною квотою (квота-2) в закладах вищої освіти або гарантовано вступити до закладів фахової передвищої освіти.

Якщо випускник не може забрати свій атестат, але хоче навчатися в українському виші?

У свою чергу, в Херсонській обласній військовій адміністрації розповіли, що випускники Херсонщини можуть отримати атестати у Кривому Розі. Видача документів стартує з 20 червня на базі Криворізького природничо-наукового ліцею, за адресою: м. Кривий Ріг, вул Володимира Великого, 32-А (Саксаганський район).

При цьому для тих випускників з Херсонської області, хто не може виїхати та забрати документи про освіту, але має намір вступити до українських вишів, достатньо знати серію та номер документу про освіту, який можна отримати за вказаними нижче телефонами.

На сьогодні визначено заклади освіти Херсонської області, уповноважені організувати видачу документів та додатків до них на базі Криворізького природничо-наукового ліцею:

Білокриницький опорний заклад загальної середньої освіти I-III ступенів

відповідальний за видачу документів для випускників м.Херсон та Херсонської територіальної громади. 

🔸Контактні особи: Аліна Вікторівна 0509075838, Людмила Леонідівна 0687971573

Великоолександрівська загальноосвітня школа I-III ступенів No1

відповідальна за видачу документів для випускників для випускників Асканія Нова, Бериславської, Бехтерської, 

БілозерськоЇ, Борозенської, Великокопанівської, Великолепетиської, Великоолександрівської, Виноградівської, Верхньорогачицької, Таврійської територіальних громад. 

🔸Контактна особа: Анжеліка Олександрівна 0967284084

Давидивобрідська загальноосвітня школа I-III ступенів

відповідальна за видачу документів випускникам Високопільської, Генічеської, Голопристанської, Горностаївської, Дар’ївської, Чаплинської територіальних громад. 

🔸Контактна особа: Алла Анатоліївна 0975242741

Малоолександрівська загальноосвітня школа I-III ступенів 

випускникам Долматівської, Зеленопідської, Іванівської, Каланчацької, Калинівської, Каховської, Костянтинівської, Кочубеївської, Лазурненської,Любимівської, Милівської, Мирненської, Музиківської, Нижньосірогозької територіальних громад. 

🔸Контактні особи: Алла Володимирівна 0675964384, 

Валерія Віталіївна 0965285249, 0957092124

Трифонівська загальноосвітня школа I-III ступенів 

для випускників Новокаховської, Новомиколаївської, Нововоронцовської, Новоолександрівської, Новорайської, Новотроїцької, Олешківської, Присиваської,Рубанівської територіальних громад. 

🔸Контактні особи: Наталя Георгіївна 0971874102

Іванна Іванівна 0960424804

Високопільський ліцей Херсонської обласної ради 

для випускників Скадовської, Станіславської, Тавричанської, Тягинської, Хрестівської, Чорнобаївської, Чулаківської, Ювілейної територіальних громад, Таврійського навчально-реабілітаційного центру ХОР, Старозбур’ївської спеціальної школи ХОР, Чорнобаївської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів ХОР, КЗ “Навчально-виховний комплекс “Школа гуманітарної праці” ХОР, Генічеської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів ХОР, Калинівської спеціальної школи ХОР, Новокиївської спеціальної школи ХОР, Сиваської спеціальної школи ХОР, Херсонської спеціальної школи ХОР, Херсонського наукового ліцею ХОР, КЗ “Ольгівський науковий ліцей-інтернат” ХОР, Високопільського ліцею ХОР.

🔸Контактна особа: 

Людмила Анатоліївна 0974171827

Як повідомлялось, цього року через війну абітурієнти не складатимуть ЗНО. Натомість для вступу до вищих навчальних закладів впровадили мультипредметний іспит. 

Наразі майже вся територія Херсонської області окупована російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. У різних районах області тривають бої, однак досі не було погоджено жодного “зеленого коридору” для евакуації населення.

Віцепрем’єрка-міністерка з питань реінтеграції окупованих територій України Ірина Верещук радила громадянам, які мешкають на тимчасово окупованих рф територіях, виїжджати на підконтрольні українському уряду території.