У Херсонській адміністрації запропонували, як вирішити проблему із бюджетними виплатами в Генічеській громаді

01 Червня 2022, 20:07

Фото: платформа "Вгору".

Радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань розповів, як можна вирішити проблему з бюджетними виплатами в Генічеській і Каховській громадах. На його думку, необхідне втручання очільника держави Володимира Зеленського.

Про це він повідомив у коментарі Центру журналістських розслідувань.

«Вирішення проблеми з виплатами, яка склалася в Генічеській і Каховській громадах ми бачимо шляхом створення там військово-цивільних адміністрацій (ВЦА). Саме такі адміністрації могли б здійснювати фінансування, підписувати потрібну документацію. Але це вже залежить від рішення президента України. Адже створювати ВЦА на місцях, за Законом, може лише він», – зауважив Сергій Хлань.

За інформацією джерел ЦЖР у Генічеську, після того як 12 березня міський голова Олександр Тулупов оголосив про свою відставку, а також відставку всіх своїх заступників, секретаря міськради, керуючого справами виконкому та всіх інших посадовців, у Генічеській міськраді втратили доступ до фінансової документації і електронних ключів. З березня в цій громаді фізично нема кому підписувати фінансові документи, адже від виконання обов’язків міського голови відмовились його перший заступник і секретар міськради. Також звільнився керівник місцевого управління освіти. Через це проводити виплати зарплати освітянам, працівникам культури та всіх інших бюджетних установ, соцвиплат багатодітним, дітям-сиротам та іншим пільговим категоріям стало неможливо. Хоча кошти на все це в бюджеті є.

Тим часом в переважній більшості громад Херсонщини зарплати бюджетникам і соціальні виплати продовжують виплачувати. Не в останню чергу завдяки тому, що російські окупанти там не втручаються в ці процеси. Адже в деяких районах області окупанти зайняті виключно грабунком місцевих підприємців і аграрних підприємств: вивозять їхнє майно, продукцію.

За інформацією Сергія Хланя, в тимчасово окупованій Каховці виникли проблеми з виплатою зарплати освітянам та співробітникам інших місцевих установ та управлінь за травень. Причиною цього стало втручання в бухгалтерську документацію призначеного російськими загарбниками гауляйтером міста Павла Філіпчука, а також бездіяльність законно обраного керівництва самої громади.

У свою чергу, голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута в ефірі Національного телемарафону заявив, що Україна ніколи не покине жителів Херсонщини. Також він пообіцяв вирішення проблеми бюджетних виплат.

Як повідомлялось, курортний Генічеськ був окупований військами РФ у перший день війни. У Генічеському районі відбувались акції проти російської окупації та на підтримку територіальної цілісності України.

Публікація містить посилання на матеріал, підготовлений в рамках проекту ГО «Інформаційний прес-центр» за підтримки Інституту висвітлення війни та миру (IWPR) в Україні.