Тиша в ефірі: Детектор медіа підсумовує масштаби інформаційної блокади окупованого регіону

18 Червня 2022, 12:19

В окупованій росіянами Херсонській області припинили мовлення чотири місцеві канали і три місцеві радіостанції. У регіональному мультиплексі не транслюються філії Суспільного.

Про це йдеться в матеріалі Детектору медіа. https://detector.media/rinok/article/200126/2022-06-15-tysha-v-efiri-yaki-ukrainski-tele-i-radiokompanii-prypynyly-movlennya-cherez-viynu/

У цифровому ефірі не мовлять загальнонаціональні канали. ICTV, Новий канал, «Україна», СТБ, Суспільне, «Інтер», «1+1» та Прямий припинили аналогове телевізійне мовлення в області.

Також у Херсоні припинили мовлення місцеві канали Kratu, ЯТБ та «Херсон плюс», кабельний «Твій плюс».

Низку каналів захопили окупанти. Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк казала, що в Херсоні росіяни «віджали» чотири телеканали.

Ситуація з каналом «ВТВ плюс». Національна асоціація медіа, до якої входить цей херсонський телеканал, повідомила, що він припинив мовлення другого травня після того, як окупанти намагались нав’язати йому свою редакційну політику, а до того висвітлював події нейтрально. Керівниця асоціації Катерина М’ясникова сказала «Детектору медіа», що телекомпанію захопили окупанти, керівництво «ВТВ плюс» повідомило Нацраду про захоплення студії та приміщення, а також попросило тимчасово призупинити ліцензію. Втім «Детектор медіа», переглянувши свіжий контент «ВТВ плюс», побачив не лише відверті прояви колабораціонізму, а й участь у роботі каналу його власниці Тетяни Каменської. За інформацією джерел «Детектора медіа» у Херсоні, на «ВТВ плюс» також працює її син та ще низка відомих у місті медійників із проросійською позицією.

З місцевих радіостанцій припинили мовлення «Говорить Рикове», «Іванівка ФМ» і «Лепетиха ФМ» на Херсонщині.

Загалом, за три місяці повномасштабної війни Україна повністю чи частково (на певних територіях) втратила кількадесят телеканалів. Замовкло також кілька місцевих і багато осередків мережевих радіостанцій. Деякі з мовників припинили трансляцію через бойові дії, небезпеку для працівників, відсутність електрики та зв’язку, знищення телетрансляційних веж, які Росія атакувала з перших днів наступу. Деякі були захоплені окупантами, розграбовані або перетворені на ретрансляторів кремлівської пропаганди. Деякі відмовились від ліцензій, аби не ставати колаборантами.

Як повідомлялось, в окупації перебуває майже вся Херсонська та приазовська частина Запорізької областей. З перших днів загарбання окупанти атакують українське мовлення, тиснуть на незалежних українських журналістів, зупиняють роботу українських медіа.