Окупанти затримали шість жителів Херсонщини по «справі Номана Челебіджихана»

10 Червня 2022, 11:22

За період повномасштабної війни в Україні на території окупованої Херсонщини російські загарбники затримали шістьох представників корінного кримськотатарського народу за звинуваченнями «в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана».

Про це повідомляє Кримськотатарський Ресурсний Центр.

“Починаючи із 2014 року, Кримськотатарський Ресурсний Центр зафіксував 13 затримань громадян України за звинуваченнями «в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана»: 7 – в окупованому Криму, 6 – на окупованій Херсонщині після 24 лютого 2022 року”, – розповідають в КРЦ.

В організації переконані, що окупанти вдаються до таких дій, щоб обґрунтувати переслідування представників корінного народу у Херсонській області, щоб звинуватити всіх людей, які мають відношення до громадянської блокади Криму у 2015 році, щоб усіх затриманих у справі «Кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджіхана» звинуватити у тероризмі та винести вироки з максимальними термінами, щоб мати підстави для подальших репресій представників кримськотатарського народу у тимчасово окупованому Криму, щоб обмежити розвиток громадських організацій патріотичного спрямування в Україні.

“Кримськотатарський Ресурсний Центр висловлює рішучий протест і заявляє, що затримання громадян України у цій «справі» є незаконними, політично мотивованими і злочинними. Така політика Російської Федерації є демонстрацією боротьби з політичними переконаннями людей в окупованому Криму та на території окупованої Херсонщини. Кримськотатарський Ресурсний Центр вимагає негайного звільнення фігурантів «справи Номана Челебіджихана», а також усіх інших політичних в’язнів”, – заявили в КРЦ.
За інформацією постійної представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташевої, в Херсонській області близько 600 осіб перебувають у заручниках, переважно це журналісти та громадські активісти.

Наразі майже вся територія Херсонської області тперебуває під окупацією російських військ. У регіоні сформовані колоборантські військово-цивільні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій.