Розстрілювали чоловіків, мародерили, кидали гранати в укриття, – жителі Херсонщини розповіли про нові звіртва росіян

17 Червня 2022, 14:09

Фото: Іван Мойсієнко, Facebook.

Розстрілювали чоловіків, мародерили, кидали гранати в укриття, де ховалися люди. Про звірства росіян розповіли жительки Херсонської області, які виїхали з Високопільської громади. 

Інтерв’ю з вимушеними переселенцями опубліковала агенція Bihus.Info.

За свідченнями переселенців, на території окупованих населених пунктів Високопільської громади російські загарбники розстрілювали місцевих чоловіків, мародерили: грабували магазини, пиячили, забирали в людей телефони та автомобілі. Заходили до будинків, з яких виїхали люди, та трощили все, що бачили. Росіяни змушували людей виходити з укриттів, а якщо ті не хотіли вилазити, воєнні кидали туди гранати. Медичну допомогу ніхто не надавав.

“Вони вбивали людей, вбили батька і брата мого однокласника, які не хотіли віддавати хату. Його самого забрали в полон. Били, знущалися, але причину затримки не пояснювали. Тримали два дні, потім відпустили”, – розповіла пересенка, яку назвали Мілана.

Вже під час окупації, за словами Мілани, люди за будинком культури знайшли яму, в якій було близько 25 трупів місцевих чоловіків.

“Це страшне, що вони роблять, вони без принципні та аморальні”, – каже дівчина.

Фактично увесь час в окупації люди жили без світла, газу й води. У  відсутності “зелених коридорів” людям доводилось евакуйовуватися пішки.

Детальніше читайте в матеріалі Bihus.Info, підготовленогов рамках програми «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії, за посиланням.

Наразі майже вся територія Херсонської області окупована російськими військами. В різних районах області тривають бої, однак досі не було погоджено жодного “зеленого коридору” для евакуації населення.

Раніше радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявляв, що в Херсонській області російські війська влаштували розправу над мирними жителями. На Херсонщині сталася маленька Буча.

Як повідомлялось, міжнародні слідчі та експерти, які входять до групи, сформованої Міжнародним кримінальним судом (МКС), вже зібрали великий обсяг даних про воєнні злочини російських окупантів, скоєні на території України.

1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.