Російські окупанти продовжують знищувати українське мовлення на тимчасово захоплених територіях

30 Червня 2022, 11:12

Російські окупанти продовжують знищувати українське мовлення на тимчасово захоплених територіях та вмикають свою пропаганду. Це Херсонська, Луганська, Донецька, Харківська, Запорізька області.

Про це свідчать дані моніторингу Інституту масової інформації.

З початку широкомасштабного вторгнення щонайменше 208 телерадіомовників та друкованих медіа (загальнонаціональних, регіональних та місцевих) припинили повністю або частково свою діяльність та мовлення у низці регіонів через бойові дії та окупацію. Це медіа з Запорізької, Херсонської Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, Сумської, Луганської, Чернігівської областей.

До переліку увійшли такі видання Запорізької області: інтернет-видання “Пробердянськ”, “Пологи”, телеканал МТВ плюс, газети “Рост”, “Наше місто-Токмак”, “Токмакська гривня” та “Таврія”, газети “Запорізька правда”, МИГ, “Авоська” (окремий додаток до газети “МИГ”), “Панорама”, сайт “Акимовский Вестник”.

А також Херсонщини: газети “Гривна”, “Новий день”, інтернет-видання Kherson.net.ua, Newtime Херсон, газета Каховська зоря, Білозерка.Інфо.

Загалом за чотири місяці повномасштабної війни росія скоїла 413 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Як повідомлялось, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом погроз, які надходили на з росії запорізьким редакціям на електронні адреси.

у березні російські окупанти відпустили з полону журналіста херсонської газети «Новий день» і автора розслідувань ІА Центр журналістських розслідувань Олега Батуріна, якого росіяни утримували протягом восьми днів.

Херсонська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактами захоплення та мінування силовиками рф будівлі херсонського філіалу Суспільного мовника. Провадження відкрито за ст. 341, ч. 1 ст. 438 КК України – захоплення державних або громадських будівель, споруд, а також порушення законів та звичаїв війни.

Поки що більшість територій Херсонської та приазовська частина Запорізької областей окуповані російськими військами. У регіонах сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. В різних районах Херсонщини та Запорізького краю тривають бойові дії.