Правоохоронці відкрили кримінальне провадження через погрози запорізьким ЗМІ

09 Червня 2022, 19:14

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом погроз, які надходили на з росії запорізьким редакціям на електронні адреси.

Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на Офіс генерального прокурора.

“Відомо, що провадження порушено на основі інформації, зокрема оприлюдненої ІМІ: 25  березня 2022 року журналісти запорізьких сайтів 061.ua та inform.zp.ua  отримали  на редакційні поштові скриньки листи з погрозами й вимогами до співробітників редакції про їхнє добровільне звільнення з посад. У разі незгоди, йшлося в повідомленні, на них чекають допити з тортурами”, – розповідають в ІМІ.

Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 статті 438 ККУ (“Порушення законів та звичаїв війни”. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

В межах провадження журналістів уже викликали на допит.

Як повідомлялось, на тимчасово окупованих територіях Запорізької області російські військові розшукують журналістів, щоб змусити їх до співпраці. Представникам ЗМІ розсилають листи з погрозами та піддають DDOS-атакам сайти новин.

Нагадаємо, перешкоджання вільній журналістиці є грубим порушенням Гаазьких конвенції і декларації, Женевської конвенції про захист жертв війни і Додаткових протоколів до неї та Конвенції про закони і звичаї суходільної війни, які встановлюють гарантії безпеки для журналістів.