«Гауляйтеру» росіян з Чорнобаївки повідомили про підозру

04 Червня 2022, 14:11

СБУ оголосила підозру «гауляйтеру» росіян на тимчасово окупованій території Чорнобаївської громади. 
Про це повідомляє Служба безпеки України.

“Його звати Юрій Турульов, і він – колишній керівник місцевої автостанції. Чоловік добровільно погодився на пропозицію окупантів очолити незаконний орган влади та обійняв посаду т.зв. «голови адміністрації Чорнобаївської територіальної громади Херсонської області”, – зазначають у відомстві.
В СБУ наголошують, що «гауляйтер» не просто є прихильником «русского мира», але й займається переслідуванням проукраїнськи налаштованих мешканців і незаконно розпоряджається комунальним майном.
Наразі йому оголошено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Нацполіції за процесуального керівництва прокуратури та оперативного супроводу СБУ.

Як писав ЦЖР, гауляйтером легендарної Чорнобаївки, села і аеродрому поблизу Херсона, відомого завдяки успішним атакам ЗСУ,  російські окупанти призначили Юрія Валерійовича Турульова.

До свого нинішнього «призначення”  Турульов працював заступником начальника Херсонського куща автостанцій, начальником Херсонської приміської автостанції ТОВ »Херсонавтотранс».  Підприємство належить родині Іванових – Ігорю Євгеновичу Іванову та його синам Ярославу і Святославу Іванових, зарєєстрованих у Запоріжжі.

Згідно законодавства, добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, або добровільне обрання до таких органів, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.
Як повідомлялось, у Херсонській області Повітряні Сили ЗСУ нанесли декілька авіаударів по російським військам.
Наразі майже вся територія Херсонської області перебуває під окупацією російських військових. Однак Збройні сили України продовжують контрнаступальні дії та вже визволили 20 населених пунктів. У декількох районах продовжуються бойові дії.
Детальніше про імена окупантів, які вчиняють воєнні злочини на окупованій території України, а також їхніх посіпак – місцевих колаборантів та рядових інформаційних військ читайте у сюжеті Центру журналістських розслідувань за посиланням.