Як пропагандисти віддали деокуповане село Херсонщини сусідній області

30 Червня 2022, 12:03

Фото: StopFake

Пропагандистський ресурс «Херсонский вестник» видав черговий фейк, заплутавшись в адміністративних межах області.

В одному з дописів у червні ресурс розповів про займання сухої трави поруч з полем. Пожежа зайнялась у селі Пригір’я Кочубеївської громади.

Пропагандисти одразу вигадали фейк, що загоряння сталося з вини сп’янілих «шашличників з тероборони», вогонь примітили поліцейські та гасили його разом з місцевими мешканцями.

При цьому згаданий населений пункт пропагандисти віднесли чомусь до Миколаївської області.

Однак, якщо придивитися до адміністративного розподілу, який добре відомий самим жителям Херсонщини, зазначена громада належить саме до цієї області, а не як до сусідньої Миколаївської.

Допис був проілюстрований світлиною, на якій зображені двоє чоловіків, що справляються з пожежею. Перевірка першоджерела фото показує, що воно було опубліковане на сторінці поліції Херсонської області.

Тут і викривається правдива інформація щодо інциденту, яка була спотворена пропагандистами.

«На Херсонщині поліцейські врятували 40 га врожаю зернових від пожежі, яка сталася через обстріл російськими військовими. Горіла суха трава, вогонь перекинувся на полезахисну смугу, яка відділяла 40 гектарів поля зернових. Перед цим населені пункти громади обстріляли російські військові, через що і сталася пожежа», – поінформували правоохоронці.

Тобто пожежа дійсно мала місце, але виникла вона саме через черговий обстріл рашистів, які знищують херсонські села, та продовжують покривати вогнем вже визволені з-під їхньої окупації населені пункти Херсонської області. Про останній факт пропагандисти вирішили взагалі промовчати, та, вірогідно, щоб не було зайвих питань у читачів, списали село до іншої адміністративної-територіальної – теж не окупованої росіянами одиниці.

Як повідомлялось, поки що більшість територій Херсонської області окуповані російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. В різних районах Херсонщини тривають бойові дії, однак досі не було погоджено жодного “зеленого коридору” для евакуації населення.