Досі невідомо, де російські окупанти утримують викрадених кримських татар з Генічеської громади

23 Червня 2022, 15:44

Більше доби місце перебування викрадених російськими окупантами жителів Генічеської громади Сусанни Ізмайлової та Расіма Асанова невідоме.

Про це розповідають у телеграм-каналі “Генічеськ ua” з посиланням на інформацію від місцевих жителів.

“Родичам, які шукали їх у штабі Росгвардии в ВПУ №17 повідомили, що до них затриманих не доставляли”, – пише “Генічеськ ua”.

Місцеві жителі кажуть, що наразі встановити місце перебування викрадених людей не вдається.

Сусанна Ізмайлова є відомою в Генічеському районі діячкою культури – хореографом, викладачем народних танців. Расіма Асанов працює у пансіонаті “Азов”.

Як повідомлялось, в окупованій російськими військовими Херсонській області триває переслідування представників кримськотатарського народу: загарбники провели обшуки у селі Щасливцеве та викрали двох місцевих жителів Сусанну Ізмайлову та Расіма Асанова. У Кримськотатарському ресурсному центрі висловлювали припущення, що викрадених відвезли до підвалу 17-го училища в місті Генічеськ. Окупанти використовують 17-те училище як штаб Росгвардії, а його підвал як катівню і тюрму.

У квітні російські військові викрали двох кримських татар з Арабатської Стрілки – братів Едема та Рефата Асанових. Окупанти можуть утримувати їх у підвалах в Новій Каховці.

Нагадаємо, в Генічеській громаді компактно і масово проживають представники кримськотатарського народу. За період повномасштабної війни в Україні на території окупованої Херсонщини російські загарбники затримали шістьох представників корінного кримськотатарського народу за звинуваченнями «в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана».

За інформацією постійної представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташевої, в Херсонській області близько 600 осіб перебувають у заручниках, переважно це журналісти та громадські активісти.

Очільник Херсонської ОВА Геннадій Лагута також інформував, що російські загарбники тримають в полоні понад 600 осіб – це активісти, учасники АТО, люди, які проти окупації. Їх утримують в різних місцях – слідчому ізоляторі, відділенні поліції, приміщеннях баз відпочинку та пансіонатів.

Наразі майже вся територія Херсонської області окупована російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. У різних районах області тривають бої.

Херсонська та Запорізька області є одними з лідерів за кількістю викрадень російськими військовими в Україні.