Бойвику ДНР повідомили про підозру за наказ затримати херсонського журналіста

10 Червня 2022, 11:34

Херсонська прокуратура повідомила про підозру так званому «раднику голови ДНР» за викрадення та побиття журналіста на Херсонщині.

У відомстві розповіли, що підозрюваний, займаючи посаду так званого «радника голови ДНР» і керуючи незаконним збройним формуванням на території Каховського району Херсонської області, у змові з іншим представником окупаційної влади віддав наказ викрасти журналіста газети «Новий день» через його громадянську позицію і професійну діяльність.

12 березня 2022 року представники ЗС РФ та учасники незаконного збройного формування, застосовуючи фізичну силу, затримали журналіста і перевезли його в приміщення раніше захопленого райвідділу поліції. Там потерпілого прикували кайданками до батареї, допитували, погрожували розправою, били та незаконно утримували впродовж тижня. Згодом його відпустили. Внаслідок таких дій журналіст отримав тілесні ушкодження різного ступеню.

Як повідомлялось, журналіста херсонської газети «Новий день» і автора розслідувань ІА Центр журналістських розслідувань Олега Батуріна росіяни утримували в полоні протягом восьми днів.

Інститут масової інформації у травні зафіксував 49 злочинів проти свободи слова в Україні. З них 45 скоїла росія проти медіа і журналістів на українській території.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом погроз, які надходили на з росії запорізьким редакціям на електронні адреси. 

Наразі майже вся територія Херсонської області та приазовська частина Запорізької області перебувають під окупацією російських військ. У регіонах сформовані колоборантські військово-цивільні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій.

Нагадаємо, перешкоджання вільній журналістиці є грубим порушенням Гаазьких конвенції і декларації, Женевської конвенції про захист жертв війни і Додаткових протоколів до неї та Конвенції про закони і звичаї суходільної війни, які встановлюють гарантії безпеки для журналістів.