У Херсонській області окупанти готуються до “референдуму”

29 Червня 2022, 13:24

Окупанти на Херсонщині готуються до проведення «референдуму» про приєднання до Росії.

«Так, ми готуємося до референдуму – і ми його проведемо», – сказав у відео, опублікованому в телеграмі, заступник голови окупаційної адміністрації Кирило Стремоусов.

За його словами, Херсон має стати «повноправним членом» Росії.

За інформацією Центру національного спротиву, російські військові призначили 11 вересня датою фейкового референдуму на захоплених територіях Херсонської й Запорізької областей.

Російська влада визначила саме цю дату для проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях, щоб провести так званий “єдиний день голосування”. Цього ж дня в Росії відбуватимуться вибори.

Раніше радник голови Херсонської обласної військової адміністрації Сергій Хлань заявляв, що ця чергова ідея референдуму на Херсонщині провалиться.

Заступник голови обласної ради Юрій Соболевський наголошував, що жителі області не підтримують будь-які ініціативи щодо зміни юрисдикції, зміни правового статусу, територіального статусу Херсонщини. І спротив населення з кожним днем стає все більш масовим.

В прокуратурі Херсонщини попереджали, що у разі проведення російськими окупантами псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Херсонської області, його організатори та учасники нестимуть кримінальну відповідальність.

Як повідомлялось, підготовка до можливого квазіреферендуму, а також прийом документів для набуття російського громадянства на захопленій частині півдня України відбувається в умовах інформаційної блокади і засилля пропаганди. Окупанти вимкнули послуги українських національних мобільних операторів. Від 30 травня люди опинилися частково в інформаційному вакуумі.

Поки що більшість територій Херсонської області окуповані російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. В різних районах Херсонщини тривають бойові дії.

Про життя на звільнених територіях Херсонської області дивіться за посиланням.