Вступна кампанія-2022: Що робити абітурієнтам в окупації?

14 Червня 2022, 10:37

Українська влада не забуває про своїх громадян на тимчасово окупованих територіях. Абітурієнти отримають нові можливості для вступу до українських вишів, а також відповідні квоти.

На цьому наголосили українські посадовці. Так, голова підкомітету з питань вищої освіти Верховної Ради Юлія Гришина розповіла, що абітурієнти з тимчасово окупованих територій України зможуть вступити до українських вищих навчальних закладів і скористатися квотою на вступ.

«Вступники, які не мають можливості виїхати з окупованих територій і скласти НМТ (національний мультипредметний тест), зможуть пройти вступні випробування у форматі дистанційної індивідуальної усної співбесіди або творчого конкурсу. Якщо дитина хоче вступити на контракт – достатньо буде подати лише мотиваційний лист», – написала Гришина у своєму телеграм-каналі.

Вона додала, що вступники, які отримають позитивні результати на вступних випробуваннях, зможуть скористатись спеціальною квотою (квота-2) у вишах або гарантовано вступити до закладів фахової передвищої освіти

«Наша держава бореться за кожного українця! І зробить все можливе, аби кожна українська дитина могла отримати освіту та будувати своє майбутнє саме в Україні!», – наголосила Гришина.

У свою чергу 13 червня 2022 року міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що за три доби додаткового періоду реєстрації для участі у НМТ створено понад 5 тис. реєстраційних карток.

Міністр також нагадав, що вступники, які не встигли заповнити реєстраційну картку до 19 квітня, проте мають бажання проходити тестування, можуть зареєструватися та взяти участь у додатковій сесії. Реєстрацію відкрито до 20 червня на сайті УЦОЯО. Тестування відбуватиметься 16-20 серпня. Наразі майже 230 тис. потенційних учасників НМТ підтвердили намір скласти тестування.

Як повідомлялося, випускники шкіл цього року, які перебувають на нових тимчасово окупованих територіях України, отримають атестати та інші передбачені законодавством освітні документи.

Випускники, які виїхали з Херсонщини, отримають атестати на підконтрольній Україні території. Документи зможуть отримати самі випускники, їх батьки або довірені особи. Документи про освіту випускників, які не зможуть виїхати з тимчасово окупованої території, будуть зберігатися до звільнення Херсонщини від окупантів.

Нагадаємо, цього року через війну абітурієнти не складатимуть ЗНО. Натомість для вступу до вищих навчальних закладів впровадили мультипредметний іспит з трьох дисциплін: українська мова, математика та історія. Завдань з української літератури не буде. Загалом учасники ЗНО повинні виконати 60 завдань за 80 хвилин.

У МОЗ розробили дорожню карту вступника 2022 року. З інформаційними матеріалами, які допоможуть зорієнтуватися в процедурі вступу до закладів вищої освіти, а також в інших актуальних для абітурієнта питаннях, можна ознайомитись за посиланням.