Провал «дня росії» у Херсоні та Мелітополі: на «урочистості» прийшли лише кілька десятків місцевих жителів

12 Червня 2022, 16:48

Фото: Telegram-канал "Х...вий Херсон".

Офіційні заходи російських загарбників з нагоди «дня росії» в тимчасово окупованих Херсоні та Мелітополі зібрали лише кілька десятків місцевих жителів. Це видно з фотографій і відеосюжетів  пропагандистських медіа, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Мітинг, зорганізований колаборанами і представниками партії «Единая россия”  в Херсоні,  пройшов 12 червня вранці в Потьомкінському сквері. На головний захід, присвячений «дню росії»  за участі депутата Госдумы Ігоря Костюкевича та артистів Росгвардії , прийшли здебільшого самі окупанти, місцеві колаборанти і кілька десятків херсонців.

Колаборант Володимир Сальдо (ліворуч) на святкуванні «дня росії» у Херсоні, 12.06.2022

Ще менше людей прийшли 11 червня на відкриття меморіальної дошки на честь радянського розвідника і генерал-лейтенанта НКВС Павла Судоплатова в Мелітополі Запорізької області. Саме з цього заходу, як анонсували представники місцевої окупаційної влади, тут розпочались офіційні урочистості до «дня росії». Однак на них прийшли з півтора десятки самих колаборантів.

Роздача прапорів росії у Маріуполі

Проігнорували заходи окупантів і жителі Маріуполя. 12 червня представники «молодої гвардії єдиної росії» і «волонтерської роти рф» розвернули в тимчасово окупованому місті «найбільший», як вони стверджують, прапор росії. Проте на «масштабну», як вони її самі назвали, акцію, судячи з оприлюднених на російських пропагандистських телеграм каналах, прийшли лише її організатори.

Окупанти доволі активно поширювали анонси урочистостей в своїх пропагандистських медіа. Зокрема, на херсонському «ВТВ плюс» і «Крим 24». Але якість цих анонсів викликала сміх у користувачів соцмереж.

Жителі Херсона

«Оголошення на ТБ – це окремий вид мистецтва. Лишилось поставити автомати з газировкою, вивісити у центрі на стенді газету типу «Херсонська правда» під скло і дружніми рядами всіх прийняти в піонери», – так прокоментувала анонси на телеканалі «ВТВ плюс» журналістка Софія Богуцька.

Нагадаємо, що 11 червня в Херсоні окупанти почали роздавати російські паспорти. За повідомленнями російських ЗМІ, їх видали 23 місцевим жителям, серед яких голова так званої «військово-цивільної адміністрації» Херсонської області Володимир Сальдо.

Матеріал підготовлено ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter