Окупанти поширюють фейки про виплати і намагаються паспортизувати пенсіонерів

30 Червня 2022, 10:27

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

Аби паспортизувати пенсіонерів на Херсонщині, пропагандисти розганяють фейки, що Україна найближчим часом відмовиться від соціальних виплат на Херсонщині, насамперед від пенсій. І що виплачуватиме їх росія, але для цього обов’язково потрібно буде отримати паспорт рф.

В умовах інформаційного вакууму та обмеженого доступу до правдивої інформації, така пропаганда може мати приватний вплив на українських пенсіонерів, – звертає увагу заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

«Примусова паспортизація Херсонської області набирає обертів. Окупанти методично намагаються створювати інформаційний вакуум, максимально обмежуючи доступом до правдивої інформації. Тільки в таких умовах їхня пропаганда та фейки можуть приносити успіх. Саме тому глушиться перенаправлений через Крим трафік із блокуванням Українського сегменту. Натомість – російські канали та новини, створення регіональних телеканалів та радіостанцій + поширення друкованих видань. На жаль, така тактика має приватний успіх щодо впливу на наших пенсіонерів, позбавлених правдивих джерел інформації», – розповідає Соболевський.

Він закликав всіх, хто залишається на території тимчасово окупованої Херсонщини, допомогти боротися з брехнею та пропагандою та доносити правду до кожного, особливо це стосується людей похилого віку.

«На Херсонщині живуть українці, і Україна ніколи від них не відмовиться! Орки обманом і здирством намагаються змусити людей добровільно віддавати свої анкетні дані при отриманні паспортів Росії, щоб використовувати їх при проведенні референдуму. Давайте разом не дозволимо оркам відібрати нашу свободу!», – наголошує посадовець.

Як повідомлялось, на Херсонщині виникли затримки з виплатами пенсій, особливо для тих, хто отримує її готівкою.

  • 30 травня на окупованих росією частинах Херсонської та Запорізької областей зник мобільний зв’язок та частково інтернет від українських операторів через втручання представників окупаційного режиму в роботу обладнання.
  • Українські посадовці неодноразово наголошували, що пенсійні виплати жителі Херсонщини продовжать отримувати на картки, незважаючи на відключення росіянами області від українського зв’язку та інтернету.
  • Від 11 червня окупанти почали видавати громадянам України на захоплених територіях російські паспорти. Європейський союз не визнаватиме документами паспорти росії, які були видані населенню на території тимчасово окупованих земель України, зокрема, в Херсонській та Запорізькій області.

Поки що більшість територій Херсонської області окуповані російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. В різних районах Херсонщини тривають бойові дії.