Представництво Президента України в Криму засуджує викрадення кримських татар у Генічеській громаді

24 Червня 2022, 23:23

Фото: Генштаб ЗСУ.

Представництво Президента України в Криму засуджує черговий злочин рф, скоєний на тимчасово захоплених територіях Херсонської області, – незаконне проникнення в будинки та викрадення кримських татар Сусанни Ізмаїлової та Расіма Асанова.

Про це йдеться у зверненні представництва.

“Репресії та порушення прав і свобод громадян України на окупованих і тимчасово непідконтрольних територіях повинні негайно припинитися, що неможливо без повернення контролю над окремими районами Херсонської області та деокупації Кримського півострову”, – наголосили в представництві.

У ППУ в АРК звернули увагу, що незаконні арешти, обшуки та переслідування представників кримськотатарського народу порушують норми міжнародного гуманітарного права та положення Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. Також у представництві запевнили, що інформують українські правоохоронні органи про злочини, що чинить армія рф, і до відповідальності має бути притягнено кожного винного у переслідуваннях цивільного населення України, у тому числі представників корінного кримськотатарського народу.

Тим часом у телеграм-каналі “Генічеськ ua” повідомляють з посиланням на інформацію місцевих жителів, що затриманих вивезли у Херсон, але їхнє точне місце перебування невідоме.

Як повідомлялось, в окупованій російськими військовими Херсонській області триває переслідування представників кримськотатарського народу: загарбники провели обшуки у селі Щасливцеве Генічеської громади та викрали двох місцевих жителів Сусанну Ізмайлову та Расіма Асанова.

У квітні російські військові викрали двох кримських татар з Арабатської Стрілки – братів Едема та Рефата Асанових. Окупанти можуть утримувати їх у підвалах в Новій Каховці.

Нагадаємо, в Генічеській громаді компактно і масово проживають представники кримськотатарського народу. За період повномасштабної війни в Україні на території окупованої Херсонщини російські загарбники затримали шістьох представників корінного кримськотатарського народу за звинуваченнями «в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана».

За інформацією постійної представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташевої, в Херсонській області близько 600 осіб перебувають у заручниках, переважно це журналісти та громадські активісти.

Очільник Херсонської ОВА Геннадій Лагута також інформував, що російські загарбники тримають в полоні понад 600 осіб – це активісти, учасники АТО, люди, які проти окупації. Їх утримують в різних місцях – слідчому ізоляторі, відділенні поліції, приміщеннях баз відпочинку та пансіонатів.

Наразі майже вся територія Херсонської області окупована російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. У різних районах області тривають бої.

Херсонська та Запорізька області є одними з лідерів за кількістю викрадень російськими військовими в Україні.