100 днів війни: російським ЗМІ дали вказівку “не акцентувати” на тривалості бойових дій

03 Червня 2022, 11:53

3 червня минає 100 днів, відколи Росія вторглася в Україну під приводом так званої «денацифікації», назвавши фактичну війну «спецоперацією». 

Тим часом російські державні та загалом прокремлівські ЗМІ отримали вказівку від Кремля «не тиражувати» тему 100 днів війни та «не акцентувати» увагу читачів та глядачів на тривалості бойових дій.

Про це пише «Медуза» з посиланням на власні джерела в адміністрації президента РФ, ЗМІ та мерії Москви.

«Медуза» звернула увагу, що в російських онлайн-трансляціях, присвячених війні, у державній інформагенції ТАСС, на «Первом канале» і «России 1», на сайтах RT та «РИА Новости», у провладних таблоїдах «Комсомольская правда» та «Московский комсомолец» вказано лише поточну дату, а не тривалість вторгнення РФ в Україну.

«Акцентування уваги на датах, пов’язаних з війною, може змусити росіян замислитися про цілі та успішність вторгнення. Під час розмов про круглу дату завжди виникають питання: а чого до цієї дати вдалося досягти? Так повелося ще з радянських часів, коли були п’ятирічки, плани на них і таке інше. Виходить, що зараз пред’явити до цієї дати майже нічого. Можна сказати, що взяті якісь населені пункти, але людям їхня назва нічого не говорить. Це багато чи мало? Цілі “операції” близькі чи ще ні?» – сказав журналістам видання «Медуза» співрозмовник в АП.

Джерело «Медузи», посилаючись на результати закритих соціологічних опитувань, наголосило, що багато росіян і так упевнені, що війна затяглася, а її цілі вони не розуміють.

Водночас Міноборони Британії повідомляє, що станом на 100 днів з моменту вторгнення Росії в Україну російські війська не змогли досягти своїх початкових цілей.

Як повідомлялось, у Херсонській області російські загарбники спробували відновити втрачене становище в районі Миколаївки. Проте ЗСУ відбили ворожу атаку.

На окупованій території Херсонської області війська рф обладнують другу і третю лінії оборони. Завдяки контрнаступальним діям окремих підрозділів, Збройні сили України мають частковий успіх в регіоні.

Нагадаємо, росія не змогла закріпитися на Київщині, однак їй вдалося окупувати Херсонську та Запорізьку області. У середині весни російські міністри оборони та закордонних справ Сергій Шойгу та Сергій Лавров оголосили про те, що завдання другого етапу «спецоперації» — перемога у «битві за Донбас», однак досягти її на початок літа збройні сили Росії не змогли. Весь цей час армія України не лише обороняла території, а й здійснювала контрнаступ.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter