Російські окупанти тримають під своїм контролем чотири херсонські телекомпанії, п’ять радіокомпаній та сім провайдерів

20 Травня 2022, 12:48

Україна втратила дві третини своїх мовників на окупованих територіях. Так, частина з них наразі знаходиться під контролем російських окупаційних військ.

Про це під час марафону «Єдині новини» 17 травня розповіла голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк, повідомляють у “Детектор.Медіа”.

«У Херсоні чотири телекомпанії так би мовити, віджато агресором, п’ять радіокомпаній, сім провайдерів», – зазначила вона.

При цьому Герасим’юк також повідомила про наміри окупантів організувати мовленння власного каналу під логотипом «Таврія». Тому вона застерегла жителів окупованих територій і порадила бути пильними, навіть якщо новий канал мовитиме українською.

Також голова Нацради згадала, що днями відновилось мовлення у Херсоні «під маркою ВТВ плюс». В ефірі цього каналу наприкінці квітня вийшло кілька інтерв’ю Володимира Сальдо, колишнього мера Херсона і нардепа, який перейшов на бік росіян і проголосив себе «очільником Херсонської області» від окупаційної влади. Йому оголосили підозру в державній зраді. «ВТВ Плюс» входить до Національної асоціації медіа.

За словами виконавчої директорки НАМ Катерини М’ясникової, канал припинив мовлення 2 травня після того, як окупанти намагалися нав’язати йому свою редакційну політику, а до того намагався висвітлювати події нейтрально.

Зараз, як сказала у коментарі «Детектор.Медіа» Катерина М’ясникова, телекомпанію захопили окупанти,  керівництво «ВТВ плюс» повідомило Нацраду про захоплення студії та приміщення і попросило вжити заходів щодо тимчасового призупинення дії ліцензії.

Як уточнили «Детектор.Медіа» у пресслужбі Нацради, зараз на частоті 99FM мовить «Радио России». На цій частоті виходила радіостанція «Армія FM», яка припинила мовлення у перші дні березня після окупації Херсона.

Ольга Герасим’юк також додала, що під час гарячої фази війни Україна втратила 284 частоти, а до цього 800 власних частот.