Прокуратура повідомила про підозру заступнику командувача ЧФ рф і командиру бригади за підрив Північнокримського каналу

18 Травня 2022, 19:24

Фото: Генштаб ЗСУ.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури повідомлено про підозру двом російським військовим: заступнику командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення та командиру 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

“За даними слідства, наприкінці лютого 2022 року, після вторгнення на територію України російських військ, підозрювані брали участь у захопленні та пошкодженні Північнокримського каналу на Херсонщині. При цьому генерал-майор – заступник командувача Чорноморського флоту керував незаконними діями загарбників на цивільному об’єкті, що відноситься до критичної інфраструктури та призначений для забезпечення водою населення, а також зрошування полів у регіоні. У свою чергу, полковник – командир бригади, безпосередньо керував підпорядкованими йому солдатами, які підірвали канал у декількох місцях.
У результаті пошкодження гідроспоруди значної шкоди завдано цивільній інфраструктурі, унеможливлено здійснення належної іригації сільгоспземель на території Скадовського, Каховського районів Херсонської області. Крім того, завдана значна шкода довкіллю та спричинено матеріальні збитки державі у великих розмірах.
Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ в Херсонській області за оперативного супроводу Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансування тероризму Департаменту захисту національної державності СБУ спільно з оперативними підрозділами УСБУ в Херсонській області”, – йдеться у повідомленні.
Раніше повідомлялось, що 24 лютого 2022 року російські окупанти захопили головну споруду Північнокримського каналу у Таврійську.