Фейки російських ЗМІ про Херсонщину в травні

31 Травня 2022, 09:39

Журналісти медіа-центрів “ІРС-Херсон” та “ІРС-Генічеськ” упродовж травня 2022 року проводили моніторинг медіа Півдня і Криму, а також сторінок у соцмережах на предмет дезінформації, фейків, матеріалів з ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України та тимчасової окупації частини Херсонської і Запорізької областей. Аналіз також охоплював публікації в російських медіа, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих територіях Півдня.

 

Моніторингом було охоплено близько 40 видань в Херсонській, Запорізькій областях, ТОТ АР Крим, а також російські видання.

 

У травні російська пропаганда традиційно великого значення надає заходам до 9 травня – “Дня перемоги над нацизмом”.  Ця дата має для країни-агресора великий ідеологічний зміст, тому більша частина фейків та маніпуляцій у ЗМІ цього місяця пов’язані саме з нею. 

 

Так, російські та місцеві колабораційні ЗМІ активно розповсюджували твердження, що останні 8 років на День перемоги в Україні була введена заборона на будь-які заходи. Наприклад, російське державне РИА Новости зазначає, що 9 травня 2022 року в Херсоні вперше в історії відбулась акція “Безсмертний полк”. Це є неправдою, адже подібні акції проводились на півдні України всі останні роки, включаючи навіть період карантину, введеного у зв’язку з пандемією COVID19.  Причому їх організаторами і учасниками були сьогоднішні колаборанти. На підтвердження приводимо матеріал “IPC-Херсон”, датований 9 травня 2020-го.  Один з лідерів колаборантів Володимир Сальдо, розповів російським ЗМІ, що влада Херсона забороняла городянам відвідувати Парк Слави, де знаходиться монумент загиблим у Другій світовій війні, та, як засвідчують фото- і відеоматеріали кількарічної давнини, Сальдо розповсюджує фейк.

 

Головним завданням проведення акцій до Дня перемоги на Херсонщині була демонстрація масової підтримки російських окупантів місцевим населенням. Наступний етап у продукуванні фейків – заявити, що більша частина населення Херсонщини бажає жити в росії. Колаборанти розповіли російським ЗМІ, що аж 80% херсонців не бачать свого майбутнього у складі України. Звідки такі цифри, звичайно, не повідомляється. 

 

Одним із домінуючих фейків від російських ЗМІ також були “вкиди”, що начебто українська армія обстрілює Херсон, при цьому цілеспрямовано намагаючись влучили в об’єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки. Про втрати серед херсонців чи руйнування у місті не повідомляється, оскільки, за словами росіян, їх системи ППО збивають українські ракети ще у повітрі. Також в рф повідомляють про відсутність підрозділів збройних сил цієї країни на території Херсона та навколишніх сіл. Хто тоді забезпечує роботу сил протиповітряної оборони – не пояснюється. 

 

Щоб надати дезінформаційним публікаціям ще більшого резонансу, російські ЗМІ стверджують, що українська армія завдала ракетного удару по Херсону під час святкування колаборантами 9 травня. Доказів обстрілів ЗСУ міста, втім, росіяни не надають. 

 

В економічній сфері росіяни повідомили, що на часі для них відновлення діяльності морських портів на окупованих територіях, зокрема Херсонського морського порту. Та, як повідомили журналістам “IPC-Херсон” працівники самого порту, – відновити його  роботу в найближчій перспективі росіяни не зможуть. Причиною є те, що підприємство було пограбовано самими військовими країни-агресора, а більша частина персоналу відмовляється співпрацювати з окупаційною владою.

 

Серед іншого, херсонськими колаборантами протягом травня активно розповсюджувались фейки про тотальну паспортизацію населення області та видачу херсонцям російських документів. Не зважаючи на активну агітаційну діяльність, росіяни визнали, що паспортизація південних регіонів України у травні фактично провалилась, адже, за їх же словами, до кінця місяця документи на отримання російського громадянства подали лише 150 жителів Херсонської області. 

 

Також наприкінці травня на Херсонщині вчергове зник телефонний та Інтернет зв’язок. Місцеві ренегати одразу ж звинуватили українську сторону в нібито відключенні мобільних операторів. Аргументуючи свої дії критичністю ситуації, росіяни почали продаж сім-карт країни-агресора на тимчасово окупованих територіях Півдня України. Проте російські оператори не в змозі повною мірою забезпечити зв’язком всю Херсонщину, до того ж, проблеми з покриттям були спровоковані самими росіянами. 

 

Крім того, російські ЗМІ продовжують виправдовувати агресію рф щодо України. У травні активно розповсюджувалась інформація про побудову прихованих військових  баз США на Чорному морі, зокрема і на території Херсонщини. 

Серед інших цікавих фейків – пропаганда русофобії в українських школах на Херсонщині. Про це виданню “Політнавігатор” повідомив вчитель однієї зі шкіл міста Олешки. За його словами, більшість учнів не сприймало навчання українською мовою, а російськомовні учні отримували занижені оцінки.