Переслідування кримських татар в окупованій Херсонщині: військові рф провели обшук у будинку колишнього політв’язня Едема Бекірова

14 Квітня 2022, 15:12

Зранку 14 квітня російські військові провели обшук у будинку колишнього політв’язня Кремля Едема Бекірова в окупованій Новоолекціївці Херсонської області.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“У військовій формі, в масках та зброєю вдерлися на подвір’я через огорожу. У помешканні перебували лише 80-тирічні батьки дружини Едема – Гульнари Бекірової. Окупанти провели обшук всередині будинку, на горищі, на подвір’ї та гаражі. Серед вилученого: папки, блокноти та книги. Під час обшуку російські військові розпитували про Гульнару, яка є заступником голови Генічеської районної державної адміністрації, членом меджлісу кримськотатарського народу та їхню дочку Елеонору, яка є моїм радником з питань кримськотатарського народу та наполягали на їхньому терміновому поверненні додому. Сама Гульнара зараз знаходиться у лікарні Києва біля свого чоловіка Едема Бекірова, який тривалий час перебуває у критичному стані. Країна-окупант продовжує вдаватися до переслідування та залякування кримських татар”, – розповіла уповноважена.
Денісова також звернула увагу, що обшуки суперечать міжнародним нормам та є прямим порушенням статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої кожній людині гарантовано право на особисту недоторканність, та статті 8 Конвенції – право на повагу до приватного і сімейного життя.
Український омбудсмен звернулась до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти порушень рф прав кримських татар на тимчасово окупованих територіях України.
Тим часом, користувачі мережі Фейсбук писали про те, що 14 квітня військові рф оціпили Новоолексіївку: нікого не впускали та не випускали з селища.
Раніше повідомлялось, що в Новоолексіївці російські військові викрали та незаконно утримували протягом двох діб багатодітну матір Венеру Куртбедінову.
За інформацією Кримськотатарського Ресурсного Центру, жінку знову затримали.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 27 серпня «Центральний районний суд» Сімферополя змінив міру запобіжного заходу кримськотатарському активісту Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.
  • Едем Бекіров повернувся на батьківщину в суботу, 7 вересня, в рамках масштабного обміну між Україною та рф.