В РНБО переконані, що російський рубль на Херсонщині «не приживеться»

29 Квітня 2022, 13:53

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов прокоментував спроби Росії легітимізувати свою присутність на захоплених територіях України. 

«Це класична формула рашистів, коли вони захоплюють ту чи іншу територію, вони хочуть поміняти банківську систему. Наскільки це приживеться на Херсонщині я сказати точно вам можу – не приживеться», – заявив Олексій Данілов в інтерв’ю «Радіо Свобода», відповідаючи на запитання про наміри росіян з 1 травня ввести в обіг на Херсонщині рубль.

За його словами, російські загарбники певний час «можуть пробувати зробити таку валюту – псевдовалюту, що має рухатись на цій території, але з огляду на той супротив, який чинять херсонці і всі громадяни України, є більш ніж упевненість, що це на короткий проміжок часу».

Як повідомлялось, майже вся Херсонська область була окупована російськими віськами на початку повномасштабної війни Росії проти України. Наразі в деяких районах точаться бої, і більшість населених пунктів перебувають на межі гуманітарної катастрофи.

21 квітня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що, за наявною інформацією, на 1 травня в окупованій російською федерацією частині Херсонщини сплановано проведення так званого «референдуму». А у період 2-10 травня – «перепис населення». Місцевим жителям заборонено будь-яке переміщення між населеними пунктами.

Згодом поширювалась інформація, що фейковий референдум окупанти нібито хочуть провести 27 квітня.

27 квітня у Херсоні на площі Свободи російські військові розігнали мирний мітинг проти референдуму.

Водночас російські окупанти стверджують, що не планують проведення в Херсонській області «референдуму» щодо створення «Херсонської народної республіки» і при цьому відкидають її повернення в Україну. Також стверджується, що с 1 травня Херсонщина розпочне перехід у рубльову зону, а водної блокади окупованого Криму більше не буде.