В Генічеському районі російські окупанти захопили агропідприємство херсонського депутата

27 Квітня 2022, 14:11

Підрозділ армії рф «кадирівці» захопив підприємство «Агро-Співдружність», яке обробляє близько 20 тисяч гектарів землі у Генічеському районі на Херсонщині.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Згідно відкритих даних, власником ТОВ «Агро-співдружність» є депутат Херсонської обласної ради Альберт Черепаха, який також володіє численними земельними ділянками загальною площею близько 1,5 тис. га.

Раніше ім’я Альберта Черепахи пов’язували з біглим до Криму екскерівникаом Генічеської РДА Сейтумером Німетуллаєвим, який вже повернувся до району після окупації Херсонщини. За свідченнями активістів та журналістських розслідувань, Черепаха “прикривав” бізнес Німетуллаєва.

Український омбудсмен Людмила Денісова також проінформувала, що в Херсонській області окупанти спустошили елеватор у селищі Новоолексіївка та вивезли все зерно до окупованого Криму. Також був помічений потяг, на вагонах якого було написано «зерно». Він виїжджав з півострова через Керченський міст.

«Дії рф на окупованих територіях це військовий злочин, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень рф прав людини в Україні», – зазначила омбудсмен.

Як повідомлялось, на Херсонщині російські окупанти дозволили фермерам сіяти тільки зерно і соняшник і вимагають, щоб фермери погоджувалися безкоштовно віддавати 70% майбутнього врожаю.

Наразі майже вся Херсонська область перебуває під російською окупацією, однак ЗСУ пішли у контрнаступ та вже визволили більше десятка населених пунктів області.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.