Український омбудсмен про розгон мітингу в Херсоні: світлошумові шашки проти мирних неозброєних протестувальників

27 Квітня 2022, 23:12

Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова заявила, що російські військові на постійній основі силовими методами розганяють мирні мітинги на Херсонщині, адже проукраїнські акції псуюють картинку перед псевдо-референдумом.

Про це омбудсмен написала у своєму телеграм-каналі.

“Рашисти на постійній основі силовими методами розганяють мирні мітинги на Херсонщині. Напередодні окупанти впродовж дня пересувалися містом з метою припинення будь-яких скупчень людей, побоюючись, що проукраїнські акції зіпсують їм картинку, яку малює російська пропаганда перед проведенням псевдореферендуму”, – переконана Денісова.

Омбудсмен наголосила, що такі дії російських загарбників на тимчасово окупованих територіях є воєнним злочином, визначеним Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушенням норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

У свою чергу, в обласній прокуратурі повідомили про відкриття кримінальне провадження: такі дії окупантів порушують міжнародне гуманітарне право.

27 квітня російські військові розігнали мирний мітинг у Херсоні, чотири людини травмовані.