Пропаганда російських ЗМІ на півдні. Які фейки транслюють на окупованих територіях України?

30 Квітня 2022, 12:09

Як російські ЗМІ поширюють дезінформацію на окупованій частині півдня України? Які фейки створили російські медіа про події в Маріуполі, Херсоні, Мелітополі? Яку мету переслідує російська пропаганда у південному регіоні України, з’ясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов розповів «Новинам Приазов’я», що на Херсонщині станом на сьогодні Росія захопила телевізійне мовлення і частково радіомовлення. Але для місцевих жителів залишаються доступними інтернет-медіа.

«Інформаційний простір, якщо говорити про конвенційні медіа, тобто телебачення, частково радіо, – він належить окупантам. Вони, як завжди, першою справою, яку роблять, коли приходять в окуповані території, налагоджують свою пропаганду. В якийсь час, в якісь дні після захоплення Херсона та області ще було доступне українське телебачення, а зараз воно захоплене. Але специфіка нашої країни, що ми напевно одна з найкращих, чи в переліку найкращих по покриттю інтернету», – сказав він.

За словами Данилова, інтернет хоч і зникає, але він все ще доступний на Херсонщині. І вагому частину інформаційного простору складають інтернет-медіа, соціальні мережі і спілкування через месенджери.

Сергій Данилов зазначив, що в захопленому інформаційному просторі південного регіону російські ЗМІ просувають наративи про те, що провина за війну лежить нібито на Україні, а Херсонщину називають «звільненим від нацистів» регіоном.

«Якщо говорити про телебачення, то транслюється весь набір російських так званих федеральних каналів центральних. Для Херсонщини окремі новини готує «Крим 24», інформаційне агентство, мультимедійна платформа запускає ефір. І є такий місцевий канал як «ВТВ», який, очевидно, теж підключається після появи там Сальдо (колаборант, призначений російськими військовими керувати Херсонською областю – ред.) з великим інтерв’ю, підключається до роботи на російські наративи на Херсонський регіон», – зазначив Данилов.

На його думку, російська пропаганда має на меті «переконати жителів окупованого півдня в тому, що регіон нібито не повернеться під контроль України і зламати опір, який чинить місцеве населення російським військовим».