ООН готова направити гуманітарну допомогу в Херсон

20 Квітня 2022, 10:18

ООН готова направити гуманітарну допомогу в постраждалі від російського вторгнення українські міста: Маріуполь, Херсон, Донецьк і Луганськ.

Про це заявив Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш.

“Я закликаю до чотириденної гуманітарної паузи під час Страсного тижня – з Великого четверга та до Великодньої неділі, 24 квітня…», – сказав голова ООН.

Він вважає, що перемир’я допоможе відкрити серію гуманітарних коридорів та створити необхідні умови для безпечного виходу всіх цивільних осіб, які бажають залишити райони протистояння.

До того ж гуманітарна пауза, сказав Антоніу Гутерріш, дозволить доставити життєво важливу допомогу населеним пунктам, які постраждали найбільше, зокрема – Маріуполь, Херсон, Донецьк і Луганськ.

Організація Об’єднаних Націй готова направити до цих регіонів свої автоколони з гуманітарною допомогою. ООН, за словами Генсека, вже презентувала Україні та Росії детальні плани майбутньої гуманітарної операції.

Як повідомлялось, через відсутність електро-, та водопостачання потерпають 67 населених пунктів області та два, частково, або 40870людей. Важка ситуація із забезпеченням продуктами та медикаментами.

Майже вся Херсонська область була окупована російськими віськами на початку повномасштабної війни Росії проти України і тепер перебуває на межі гуманітарної катастрофи, окупанти не пропускають гуманітарні вантажі з підконтрльних Україні територій. Офіційних гуманітарних коридорів для виїзду громадян з Херсону також немає. Разом з тим ЗСУ пішли у контрнаступ та вже визволили 15 населених пунктів на півночі області. На Херсонщині продовжуються бойові дії та обстріли населених пунктів.