Гуманітарний коридор з Херсонської області не спрацював, однак майже 100 людей вибрались самотужки

21 Квітня 2022, 23:27

Анонсований гуманітарний коридор з Херсонщини у Дніпропетровську область не спрацював.

Про це розповів голова Криворізької військово-цивільної адміністрації Олександр Вілкул.

“Мав відбутися узгоджений на урядовому рівні гуманітарний коридор із Херсонської області. По ньому хотіли вивести мирних жителів із тимчасово окупованих територій. Але гуманітарний коридор не спрацював. Незважаючи на гарантії, наші машини «швидкої допомоги» та автобуси були затримані на блокпості окупантів за Осокорівкою, було затримано старшого колони – голову Нововоронцовської ОТГ Володимира Марчука. Наразі ведуться переговори про його звільнення”, – зазначив Вілкул.

За його словами, окупанти, порушуючи домовленості про припинення вогню та Міжнародного гуманітарного права, під час дії «зеленого коридору» проводили обстріли з реактивних систем залпового вогню та мінометів позицій наших військ.

Однак Олександр Вілкул запевнив, що українська влада й надалі робитимеме все можливе, щоб вивезти людей із окупованої території Херсонської області.

У свою чергу,  голова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута розповів, що ситуацію із затриманням Володимира Марчука тримають під особливим котролем та ведуть перемовини про його звільнення.

Разом з тим, голова Зеленодольської територіальної громади Дмитро Невеселий зауважив, що 94 людям все ж таки власними вдалось перетнути кордон, де українці допомогли добратись до безпечних місць.

Як повідомлялось, 21 квітня українська влада намагається організувати евакуацію людей з декількох населених пунктів у Херсонській області.

Наразі майже вся територія Херсонської області перебуває під окупацією російських військових. Однак Збройні сили України продовжують контрнаступальні дії та вже визволили 15 населених пунктів на півночі області. У декількох районах продовжуються бойові дії. З Херсонщини досі не існувало жодного “зеленого коридору”.