Журналістка Валентина Самар: росіяни можуть залишити Херсон та Правобережжя Херсонщини

20 Квітня 2022, 10:51

Росіяни дійсно можуть залишити Херсон та інші населені пункти на правому березі Дніпра і закріпитися лише на Лівобережжі Херсонщини та подати це як перемогу. 

Таке переконання висловила головна редакторка Центру журналістських розслідувань Валентина Самар у матеріалі для видання ZN.UA.

“Особливо багато людей втікає із лівобережної частини окупованого півдня. За версією, яку цілком поділяю, росіяни можуть залишити Херсон та інші населені пункти на правому березі Дніпра і намертво закріпитися на лівому, підірвавши Антонівський і Каховський мости. Тобто зробити те, чого не зробили українські військові, аби стримати рух ворога, який стрімко сунув із Криму. Утримання лівобережжя із шляхом від Росії, ОРДЛО до Криму суходолом і дніпровською водою для півострова Росія вважатиме перемогою”, – розповіла журналістка.

За її словами, нові окуповані РФ українські території — чергова тому ілюстрація, до якої, втім, варто застосувати категорію «з особливою жорстокістю і цинізмом». На захоплених землях Херсонської та Запорізької областей, принаймні у великих населених пунктах, поки що не спостерігаємо масових звірств щодо цивільного населення, як на Київщині та сході, повністю зрівняних із землею населених пунктів і братських могил. Цю територію наразі трохи «жаліють», бо у неї, особливо по лівий берег Дніпра, можна сказати, сакральне значення — це давно жаданий шлях суходолом із РФ до Криму плюс Північно-Кримський канал із незамінною дніпровською водою. Плани по-швидкому розіграти тут кримсько-донецький сценарій із «республіками» провалилися, натомість окупанти отримали потужні акції протесту і відсутність потрібної кількості колаборантів, аби зліпити нові адміністрації.

Детальніше про те, як Росія облаштовується на окупованому півдні, читайте за посиланням.

Як повідомлялось, на Херсонщині на початку травня російські військові планують провести так званий «референдум». Вони хочуть задіяти схему, яку застосували у 2014 році в Луганську та Донецьку для створення псевдореспублік.

Російські війська почали штурм Херсону 1 березня, обстрілюючи багатоповерхівки. Також під контроль російських окупантів повністю потрапили Нова Каховка, Каховка, Генічеськ та низка інших міст і населених пунктів Херсонщини. ЗСУ пішли у контрнаступ та вже визволили 15 населених пунктів на півночі області. На Херсонщині продовжуються бойові дії.

Радник голови Офісу президента України Олексій Арестович також висловлювався, що війська рф розглядають можливість відійти з Херсона.