Росія вдалася до ядерного терору, – Зеленський про обстріл Запорізької АЕС (відео)

04 Березня 2022, 04:39

Інфографіка: Максим Золоєдов, Forbes.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські обстріли Запорізької атомної електростанції в Енергодарі можуть завершитися повторенням Чорнобильської катастрофи, і закликав світ невідкладно відреагувати на дії агресорів.

Про це президент розповів під час свого відеозвернення вночі 4 березня щодо пожежі на Запорізькій АЕС, яку спричнили постійні обстріли військ РФ.

“Європа зараз повинна прокинутися! Жодна держава, оскрім Росії ніколи не бстрілювала атомні енергоблоки. Це вперше в нашій історії, в історії людства. Держава-терорист вдалася до ядерного терору. Ми не знаємо, чим закінчиться пожежа на станції, коли буде вибух або його, дай Боже, не станеться. Треба зупинити російських військових. Якщо буде вибух – це кінець всім, це кінець Європи, це евакуація Європи. Тільки негайні дії Європи можуть зупинити російські війська. Не допустіть загибелі Європи від катастрофи на атомній станції!”, – закликав Зеленський.

Президент наголосив, що окупанти б’ють по станції прицільно і готувалися до такої атаки.

“Окупанти понесуть суворе покарання за цю цинічну атаку на найбільшу атомну електростанцію у Європі”, – зауважили в ДСНС УКраїни.

За інформацією ДСНС, станом на 02:26 у м. Енергодар на Запорізькій АЕС відключено третій енергоблок від єдиної енергосистеми (працює тільки 4 блок). З шести енергоблоків наразі працює один.
Протипожежний стан на АЕС в нормі
За територією АЕС в учбово тренувальному корпусі виникло загорання.
Поки йде бій підрозділи ДСНС не допустили до гасіння. Рятувальники перебувають у готовності.

Як повідомлялось, уночі 4 березня на Запорізькій атомній станції сталася пожежа через обстріли російськими військами.

Раніше війська РФ активізували спроби захопити Запорізьку атомну електростанцію.

Декілька днів поспіль енергодарці обороняють рідне місто від ворога. На блокпост вийшли тисячі мирних жителів, атомників, щоб не дозволити загарбникам захопити своє місто та найбільшу в Європі атомну електростанцію – Запорізьку АЕС.