Російський солдат вбив мирного українця на мітингу в Новій Каховці, – прокуратура

07 Березня 2022, 16:58

Російські військові застосували зброю проти цивільного населення – учасників мітингу проти окупації у місті Нова Каховка Херсонщині.
Про це повідомили в прокуратурі Херсонщини.
“Попри те, що люди були неозброєні та не становили ніякої загрози, окупанти застосували до них зброю. В результаті цього одна людина загинула, ще семеро отримали поранення”, – зазначили у відомстві.
Херсонська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні розпочатому за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).
Ці дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Наразі проводяться невідкладні слідчі (розшукові) дії.
Прокурори продовжують вживати всі можливі та належні заходи для документування воєнних злочинів, вчинених представниками збройних сил Російської Федерації.
Як повідомлялось, 6 березня у Новій Каховці та ще декількох населених пунктах Херсонщини проходили масові акції «Херсонщина – це Україна!».