Як живе Генічеськ в російській окупації (фото, відео)

28 Лютого 2022, 09:06

У перший же день повномасштабної війни Росії проти України російські військові бомбили невеличке містечко на березі Азовського моря – курортний Генічеськ: зруйновано декілька будинків, загинули люди.

Офіційно повідомляють про трьох загиблих серед цивільного населення у Генічеській громаді. Однак така цифра неостаточна, місцеві підтверджують, але кажуть ще і про декількох поранених.

Відео з місця подій за посиланням

Кореспондент сайту IPC-Генічеськ поцікавився, які настрої у місцевих мешканців. Генічани порівнюють сценарій розгортання подій з окупацією Криму, з тією різницею, що тут не обійшлося «без єдиного пострілу». Місцеві нарікають, що сил ЗСУ, які дислокувались у прикордонному з Кримом регіоні, явно не вистачило для відповідної відсічі віроломному ворогу.

«Генічеськ – це Крим-2», «Окуповані, але незломлені», – пишуть у місцевих пабліках. Загарбникам тут нераді, хоча лише одиниці висловлюють це відкрито.

«Якого х** ви прийши зі зброєю на нашу землю?», – запитує жінка у російського окупанта.

Відео з місця подій за посиланням

Тепер вже постфактум, місцеві жителі запитують у можновладців, чому ті нічого не робили для цивільного захисту населення. На початку повномасштабного вторгнення Росії люди були розгублені. Вони не знали що робити, коли почали бомбити, адже ніяких тренувань не проводилось. Бомбосховища виявились захаращеними і непідготовленими, місце їх розташування не маркувалось, і для багатьох було взагалі невідоме.

Відео з місця подій за посиланням

«Сирену дали вже пізніше того, як почалося бомбування. Я тоді якраз був на вулиці. Чув уранці ті гради, але думав, що це навчання. Коли вже почули сирену, то теж не знали, чи справжня вона чи навчальна», – каже генічанин на правах анонімності.

Після бомбардування генічани побачили декілька розтрощених будинків на різних вулицях, дізналися про вбитих і поранених мирних громадян.

Відео з місця подій за посиланням

Російські військові розбомбили КПВВ Чонгар і блискавично взяли під контроль Генічеську громаду, частина техніки сунула з Криму повз місто. Лінія фронту швидко перемістилась в інші громади. А перед окупованим Генічеськом постали питання життєзабезпечення міста, електропостачання, забезпечення продуктами, питною водою, медикаментами, попередження сплеску злочинності, мародерства тощо.

Продуктові магазини пустіють, запаси на складах вичерпуються

У місцевій владі, яка залишалась в руках обраного на минулих місцевих виборах Олександра Тулупова, рапортують про функціонування аварійних служб, роботу медичних закладів, вирішення питань енерго-, водопостачання.

«Продуктові магазини пустіють, запаси на складах вичерпуються. Батарейок у місті немає, пауер-банків у місті немає. А що влада собі думає, я не знаю. Проте б’ють себе в груди: ми тут є. Що толку від того, що ви тут є?», – питає генічанин.

Його співвітчизниця розповідає, що люди скуповували харчі мішками. Але багато хто зіштовхнувся з наступною проблемою: у банкоматах закінчилась готівка. До того ж не всі магазини приймають картки, та й люди якихось великих заощаджень не мають. Тому хтось вже опинився на межі виживання.

Як свідчить фото- та відеоогляди місцевого блогера, ринок працює, здебільшого відкриті точки з продажу продуктів, магазини працюють з перебоями через віключення світла.

«У багатьох місцях ціни злетіли. Кому війна, кому мати рідна», – обурюється співрозмовник.

Нагальна проблема також із медикаментами, пальним.

Генічеський ринок

Через підірвані опори виникли перебої з електропостачанням, Інтернет-зв’язком. У декількох населених пунктах світла досі немає. Гостра проблема з питною водою у деяких селах.

Генічани розповідають про наміри створити штаб для взаємодопомоги з харчами тим, хто цього потребує.

Місцеві фермери вже здійснюють допомогу – роздають молоко та хлібобулочні вироби соціально незахищеним верствам населення. Є ті, хто привозить до міста й продає молоко по заниженій ціні.

На тлі просування Генічеська до гуманітарної катастрофи, можна припустити, що цілком очікуваною стане «підмога» з Криму. Її можуть привезти під виглядом гуманітарної допомоги. До того ж місцеві припускають, що підприємці скоро матимуть можливість їздити туди та поповнювати запаси на продаж.

Безпека на вулицях

З першого ж дня російської окупації перед громадою став і безпековий виклик: містяни побоювались сплеску злочинності та мародерства.

Оскільки українські правоохоронці покинули територію громади, містяни оперативно самоорганізувалися і виставили патрулі. До них увійшли співробітники муніципальної служби, поліції охорони та охоронних фірм. Таке патрулювання організували по місту та старостинським округам.

Саме завдяки цьому вдалось запобігти пограбуванню відділення одного з банків у Генічеську.

Куди ж поділися поліцейські?

Як згодом повідомив речник поліції Херсонської області Віталій Байдаров, українські правоохоронці “евакуювались”. Він зазначив, що частина все ж таки залишилась патрулювати вулиці.

Тим часом у місцевих пабліках обговорюють імовірне повернення колишнього голови Генічеської РДА, який переховується від українських правоохоронців в окупованому Росією Криму.

(Далі буде)