Як працюватиме мобільний зв’язок та інтернет у разі повномасштабної війни з Росією – роз’яснення мобільних операторів

23 Лютого 2022, 16:06

Інфографіка: АрміяInform, Генштаб ЗСУ.

Мобільні оператори запевняють, що зв’язок в Україні працюватиме навіть у разі повномасштабних бойових дій, диверсій та кібератак з боку Росії.

Найбільші мобільні оператори «Київстар», «Vodafone Україна» та lifecell запевнили, що мають досвід роботи за різних складних обставин (стихійні лиха, пошкодження обладнання, кібератаки). Наразі вони працюють над тим, щоб забезпечувати зв’язок в умовах військової ескалації і навіть у разі виникнення перебоїв в електриці, повідомляє AIN.UA, передає Центр журналістських розслідувань.

У «Київстарі» кажуть, що сучасні мережі зв’язку за необхідності можуть змінювати маршрутизацію трафіку через транзитні вузли у різних містах України. Це дозволить забезпечити зв’язок навіть у випадках, коли частина мережі буде пошкоджена.

Представники українського Vodafone додали, що до них є досвід роботи в умовах пандемії, локдауну, нестабільного електропостачання та інших кризових випадках. Компанія має резервне обладнання та канали передачі даних в Україні та за її межами, що дозволить підтримувати зв’язок на належному рівні.

За схожим принципом працює і оператор lifecell, який теж має резервні елементи ядра мережі, каналів передачі даних, виходів в інтернет і т.д. Компанія зможе досить довго підтримувати працездатність обладнання, навіть якщо воно харчуватиметься від дизель-генераторів. А при необхідності оператор зможе залучити резервне обладнання та канали передачі даних, які розташовані у різних регіонах країни.

Таким чином, навіть при перебоях у живленні та пошкодженні кабелів, мобільних веж, антен або іншого обладнання оператори зможуть забезпечувати зв’язок. Крім того, об’єкти телекоммережі знаходяться під охороною, яку нещодавно посилили.

Щодо можливих кібератак, то до них оператори також активно готуються.

«Ми, зокрема, посилили зовнішній та внутрішній периметр компанії можливих кібератак. Провели низку заходів щодо виявлення вразливостей та ризиків інформаційних систем компанії, провели пен-тести. Придбали додаткове обладнання для кіберзахисту», – кажуть у Vodafone Україна.

Інші великі оператори теж вживають схожих заходів і цілодобово контролюють потенційні загрози. Окрім того, ведуться консультації з держорганами, зокрема з Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

Щодо фіксованого зв’язку (міських номерів) та кабельного інтернету, то в «Укртелеком» кажуть, що за надзвичайних ситуацій вони більш захищені, ніж мобільні мережі. Щоб перервати їх, потрібно фізично пошкодити кабель. А ось радіозв’язок можна глушити спецзасобами.

У багатьох містах телефонні кабелі та кабелі оптичного інтернету знаходяться під землею, а в будинках вони заведені через підвали. Пошкодити таке обладнання складніше за мобільну вежу.

«Телефонний зв’язок може працювати навіть без електроживлення у будинку (при використанні телефону без радіозв’язку), адже живлення здійснюється з АТС, яка має резервні потужності у разі аварійного відключення електроенергії. Фіксований оптичний інтернет не підпадає під вплив засобів радіоелектронної боротьби, і якщо споживач має альтернативне джерело живлення на роутері, а оператор має можливість підтримувати роботу мережевих вузлів — зв’язок буде», — кажуть в «Укртелекомі».

Там додали, що у компанії налагоджено систему резервування каналів та волоконно-оптичних ліній зв’язку. У разі пошкодження телефонних ліній налагодять переадресацію дзвінків на альтернативні номери або перемикають на конвергентну мережу, яка об’єднує дротовий та бездротовий зв’язок.

Однак, якщо інтернет-провайдер завів кабелі до будинку через дах, таку мережу буде легко пошкодити. Крім того, в селах у операторів оптичні лінії зв’язку часто йдуть по підвісах електроопор.

У компанії «Датагруп», яка володіє провайдером Volia і є оператором магістральної мережі, теж кажуть, що готуються до різних сценаріїв. У компанії за підтримки уповноважених держорганів розробляють плани безперервності поставок послуг. Там кажуть, що підвищили відмовостійкість критичних елементів мережі, сформували запаси ресурсів, групи оперативного реагування на надзвичайні ситуації та встановили канали альтернативних комунікацій.

  • В Україні стартував призов резервістів на військову службу у особливий період. Йдеться виключно про громадян, які віднесені до оперативного резерву.
  • 21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази. Перед тим відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому всі члени висловились за визнання «ДНР» та «ЛНР».
  • В указах про «ДНР» та «ЛНР»визнання Путін вперше офіційно наказав увести російські війська на територію окупованого Донбасу.
  • Президент РФ Володимир Путін висунув чотири ультиматуми Україні та світу і вже «визнав» за ОРДЛО всю Луганську та всю Донецьку область.