Війна в Україні: бої за південь (оновлюється)

26 Лютого 2022, 11:14

Окупанти стягнули військову техніку до Енергодара, на місто поки не нападають.

У керівництві міста повідомили, що ситуація залишається стабільною. Людям, які були в укриттях, можна повертатися додому.

«Силами військовослужбовців готуємо їм несприятливу зустріч. Цю зустріч готують і містяни енергодара. Всі комунальні служби працюють. Світло, вода є, атомна станція і теплова працюють в штатному режимі», – запевнив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

Містянам нагадали також про необхідність максимального затемнення міста, як тільки звучить звуковий сигнал тривоги.

Наближається комендантська година. З 22.00 до 05.30 залишайтеся вдома. Виняток становить звукова сирена, рекомендації через гучномовці та телеграм-канал.

Удень повідомлялось, що поблизу міста (в радіусі 40км) рухалось більше 100 одиниць важкої ворожої техніки.

Біля Херсона російські військові розстріляли та підірвали машину швидкої допомоги: двоє людей померли.
Українська журналістка Анжела Слободян:
Машину «швидкої» просто розстріляли і підірвали окупанти за кілька кілометрів від Херсона. Живцем згоріли 64-річний водій швидкої та поранений, якого медики везли в лікарню. Поранено 52-річного фельдшера. Він у лікарні. Молимося аби він вижив! Дві карети швидкої везли поранених до лікарні. Одна – проскочила.

Людей евакуюють з Антонівки, що в передмісті Херсона

Звечора 26 лютого почалася евакуація місцевих жителів Антонівки.

Херсонська міська рада: У першу чергу вивозитимуть жінок, дітей, людей поважного віку. Збір з боку шосе В’ячеслава Черновола (Кіндійського шосе), поворот на Молодіжний пляж. На людей чекатимуть автобуси великої місткості, на яких розташовано білі прапори з червоними хрестами.

У Херсонській поліції спростовують фейки про те, що правоохоронці нібито перейшли на бік ворога.

Речник поліції Херсонської області Віталій Байдаров: поліція вірна присязі і не здалася.

Раніше серед місцевих жителів поширювалися чутки про те, що поліція нібито може домовитися із загарбниками.

При цьому Байдаров проінформував, що співробітники поліції евакуювалися з окупованої Генічеської громади, однак декілька співробітників залишились та патрулюють на вулицях.

Жителів Антонівки евакуюють.

Мирних жителів Антонівки (у передмісті Херсона) просять приготуватись. В найближчі години їх евакуюватимуть.
Брати з собою лише найнеобхідніше – документи, теплі речі, мінімум їжі та засоби особистої гігієни.
Слідкуйте за офіційним сайтом міської ради – там будуть усі подробиці.

Під оголошенням про евакуацію у Фейсбуці багато коментарів: користувачі соцмережі питають, коли і куди їх евакуюватимуть, де збиратися, як евакуюватимуть людей, якщо ті сидять у підвалах. Відповідей від посадовців немає.

Окупанти стріляють по цивільним в передмісті Херсона. Загинула жінка.

Херсонський журналіст В’ячеслав Гусаков: На околицях Херсона неабияк гримить. У місті іноді включають сирену. Ходять чутки про ще більше загострення. В області найжорстокіші бої. Очевидці розповідають про обстріл машин, на яких намагаються виїхати мирні жителі. Відомо, що на околиці Херсона снаряд потрапив до будинку, загинула жінка. Залишився сиротою 12-річний хлопчик.

Запеклі бої в передмісті Херсона.

В.о. заступника міського голови Роман Головня проінформував про ситуацію у Херсоні станом на 26 лютого: «Прохання до мешканців: правильно убезпечитись, не сиділи біля вікон, з телефонів не знімати. Ситуація в місті контрольована, працюють всі бригади із забезпечення міста електроенергією, газом, водопостачанням. Є невеликі проблеми локальні, які зараз відпрацьовуються. В районі Антонівки, де був самий інтенсивний опір, важко відновити повністю газопостачання й інших енергоресурсів. Там продовжуються бої».

11.59 26 лютого Запоріжжя

Т.в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв: «Запоріжці, заспокойтеся та йдіть до укриттів, Запорізька міська рада працює, вона знаходиться у місті Запоріжжі. Дуже прошу вас: беріть інформацію з офіційних джерел. Ми разом, ми все здолаємо».

IMG_5007

 

Станом на ранок 26 лютого обстановка на Одещині спокійна та контрольована.

“Вночі в передмісті Одеси українські ПВО збили ворожі безпілотні летальні апарати. Також на Підльоті до чорноморська був підбитий ворожий дрон, який здійснював атаку на корабель морської охорони Держприкордонслужби «Григорій Куропятніков», наразі корабль продовжує нести службу в Чорному морі. ЗСУ продовжують боронити територію Одещини та всієї України», – проінформував 26 лютого представник оперативного командування «Південь».

Миколаїв та Херсон відстояли.

Українські військові відбили атаки росіян на Миколаїв.

Про це повідомив голова Миколаївської обласної адміністрації Віталій Кім.

“Миколаїв відстояли. ПВО відбили атаку. Очаків – не висадились. На цей час висадки в Миколаївській області немає. Ніхто до нас не йде. Все буде Україна!”, – сказав очільник області.
Херсон залишається під українським контролем, в місті майорять українські прапори. 
“Вчора у бомбосховищах Херсона народилися двоє здорових хлопчаків. Наші медики були готові і все пройшло успішно – і для мам, і нових херсонців”, – розповів мер Херсона.

Голова Одеської ОДА спростовує фейки, що він нібито покинув Одесу.

«Офіційно заявляю – увесь цей час я був і залишаюсь в Одесі! Я на своєму робочому місці. Увесь цей час ми працюємо на те, щоб боронити наше місто, нашу область і нашу державу», – сказав голова Одеської обласної військової адміністрації Сергій Гриневецький зранку 26 лютого.

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Найчастіше армія РФ без розпізнавальних знаків – це віроломство, воєнний злочин, порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.