У КПВВ “Чонгар” почали видавати довідки про результати тестування на COVID-19

07 Лютого 2022, 12:43

На території сервісної зони КПВВ “Чонгар” на адмінмежі з Кримом продовжує працювати пункт проведення експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2.

Наразі для осіб, які виявили намір пройти тестування, почали видавати довідки про його результат.

Про це повідомляє представник Уповноваженого з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополя Ірина Верігіна, розповідаюючи про результати нещодавнього моніторингового візиту до КПВВ “Чонгар”.

“При цьому про необхідність видачі даних довідок безпосередньо у пункті тестування неодноразово наголошував Офіс Омбудсмана”, – нагадала Верігіна.

Монітори встановили, що у сервісній зоні працює пункт вакцинації від COVID-19, де можна зробити щеплення без укладення декларації з лікарем. Пункт працює з 09:00 год до 16:00 год. На час перевірки були доступні вакцини CoronaVac, Pfizer та Moderna. Після щеплення відомості вносяться до електронної програми, після чого підтягується сертифікат до додатку «Дія».
У приміщенні відокремленого робочого місця ЦНАПу були наявні інформаційні матеріали щодо переліку послуг, які надаються Центром, та інші довідково-інформаційні посібники. За інформацією працівників, останнім часом потік громадян збільшився, за тиждень обслуговується до 100 громадян України, загалом звертаються за оформлення паспорту громадянина України та наданням консультацій.
Крім цього, монітори звернули увагу на те, що у сервісній зоні КПВВ ще немає всіх необхідних послуг для осіб, які виїжджають з тимчасово окупованого півострова, зокрема відсутні аптеки, обмінні пункти, продуктові лавки, тощо, як повідомили працівники ДП «Реінтеграція та відновлення» це питання буде вирішене.
Також під час візиту правозахисники встановили, що територія КПВВ «Чонгар» обладнана за всіма сучасними стандартами. Тротуари мають пологі спуски та переходи, які повною мірою забезпечують безперешкодний доступ до будівель особам з інвалідністю та маломобільним групам населення. На вулиці та в приміщеннях є санітарно-гігієнічні кімнати, також наявні окремі санітарно-гігієнічні кімнати для осіб з інвалідністю. Прилегла територія до КПВВ «Чонгар» та зона сервісного обслуговування були чистими та прибраними.
Монітори звернули увагу на те, що час оформлення громадян, які перетинають адміністративну межу, службовцями прикордонної служби виконується максимально у стислі терміни. Також на КПВВ «Чонгар» прикордонний контроль здійснюється за допомогою інтроскопів.
Як повідомлялось, під час попереднього моніторингового візиту правозахисників пункт вакцинації у КПВВ “Чонгар” не працював належним чиним.

Кримчанам тепер не потрібно проходити самоізоляцію або встановлювати додаток «Дій вдома» після перетину адмінмежі з Кримом. Відповідне рішення минулого року ухвалив Кабмін.