Санкційна політика України-2021 та Як шахтарі з Донбасу “дают угля” племінниці Путіна

03 Лютого 2022, 09:36

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 1 лютого 2022 року.

У цьому випуску – про санкційні підсумки 2021 року та про те, як родичі Путіна вивозять з окупованого Донбасу шахтарів на вугільні копальні Сибіру.

2021 рік був роком великих сподівань на те, що в очікуванні саміту Кримської платформи влада нарешті зрушить з місця нереформовану махину санкційного законодавства. Експертне середовище чітко визначило напрямки реформи: створити механізм моніторингу ефективності застосування санкцій, розробити систему відповідальності за порушення санкційного режиму, визначити спеціальний державний орган, відповідальний за реалізацію санкційної політики, сформувати єдиний санкційний реєстр і забезпечити зворотній зв’язок між суб’єктами подання санкцій і виконавчим органом.

На жаль, все це так і залишилося добрими побажаннями. Проєкт закону про санкції досі розробляється десь у надрах центральних органів влади, і експертам його поки що не показують.

Єдине вагоме зрушення санкційного характеру у 2021 році – це скасування фейкової ВЕЗ «Крим», яка саботувала санкційну політику України. Тепер законом заборонено постачання до окупованого Криму будь-яких ресурсів і ведення бізнесу. Однак відсутність кримінальної відповідальності за порушення цієї норми робить її скоріше декларативною.

А поки влада зволікала із санкційною реформою, Центр журналістських розслідувань досліджував, як працюють і як порушуються кримські санкції. Зокрема, у 2021 році знову у порушенні кримських санкцій відзначився концерн Siemens – у квітні насоси їхнього спільного виробництва з компанією Grundfos були помічені на відкритті станції Бештерек-Зуйського водозабору.

Центр журналістських розслідувань опублікував цілу серію матеріалів в рамках спецпроєкту «Як працюють кримські санкції». У партнерстві з ГО Zmina досліджували найпопулярніші схеми обходу обмежень у різних секторах економіки і видах діяльності бізнесів, виявлених журналістськими розслідуваннями. Дослідили, як працюють підсанкційні кримські порти, як російський Сбербанк будує на землях «Масандри» готелі та винні центри, якими безпомічними є підсанкційні кримські банки.

Завершує програму відеоблог Євгенія Лешана і Микити Панасенка про російську вугільну компанію «Колмар», яка тисячами вивозить шахтарів з окупованого Донбасу до міста Нерюнгрі в Сибіру. Там у суворому сибірському кліматі громадяни України збагачують своїм трудом власницю «Колмару» – племінницю президента РФ Анну Цивільову-Путіну.