Росія: віртуальна деескалація

17 Лютого 2022, 13:57

Центр журналістських розслідувань

Відеоблог Євгенія Лешана про те, як Кремль підкріплює власну фінансову стабільність за допомогою відосиків із танчиками.

Через російську ескалацію навколо України РФ опинилася у скрутній фінансовій ситуації – рубль обвалився, а західні банки почали згортати операції з російськими контрагентами, аби уникнути ризиків через можливу війну та санкції.

У цій ситуації Москва вдалася до блискавичної медійної операції з відновлення фінансової стабільності. Міноборони Росії наполегливо тиражує заяви та повідомлення про те, що війська нібито виконали свої завдання і повертаються до пунктів постійної дислокації. Реляції Міноборони активно розповсюджуються російськими пропагандистськими медіа, які влаштовують плутанину з повідомленнями про розташування та передислокації військових частин.

Крім того, за відведення військ Росія видає просте переміщення їх вздовж кордонів України. 150-та і 3-я мотострілецькі дивізії виводяться з Криму в пункти постійної дислокації, от тільки російські медіа мовчать про те, що ППД 3-ї МСД – це місто Богучар Воронезької області, а ППД 150-ї МСД – місто Новочеркаськ Ростовської області. Обидва міста розташовані поблизу українського кордону. Отже, зараз більше скидається на те, що галасу навколо відводу російських військ від України значно більше, ніж підтверджених фактів. Та й те, що нам подають як відвід, більше скидається на хоровод російської бронетехніки навколо України.

Російський рубль вже почав потроху укріплюватись. Однак реальних підстав для цього немає. Війська Росії залишаються біля українських кордонів. Жоден військовий корабель, яких Москва цілу купу напхала у Чорне море за попередні тижні, досі не виведений, часткова морська блокада українських морських портів продовжується. Розслаблятися зарано. Росії вже боляче – Росію треба дотискати.

Подробиці дивіться у відео: