Рада ухвалила заяву через «визнання» «ЛНР/ДНР» Росією – тези

22 Лютого 2022, 18:49

Верховна Рада ухвалила заяву в зв’язку з визнанням РФ «незалежності» самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України «ЛНР/ДНР», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ухваливши зазначене рішення, Російська Федерація в односторонньому порядку де-факто вийшла з Мінських домовленостей, підписантом яких вона є, а також зруйнувала відповідний переговорний процес на рівні країн – учасниць Нормандського формату та у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей України. В рамках процесу мирного врегулювання та законодавством України визначені поняття тимчасово окупованих територій як «окремі райони Донецької і Луганської областей України» та межі цих тимчасово окупованих Російською Федерацією українських територій. Будь-яких інших утворень на території зазначених областей України не існує. Україна залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулюванню міжнародного збройного конфлікту», – йдеться у тексті заяви.

Спікер Ради Руслан Стефанчук зачитав із трибуни тези:

  • Визнавши бойовиків, Росія де-факто в односторонньому порядку вийшла із мінських домовленостей;
  • Україна залишається віддана політико-дипломатичному шляху врегулювання міжнародного збройного конфлікту;
  • Крим та вся територія Донбасу – невід’ємна частина України;
  • У прийнятого вчора в РФ рішення немає жодних юридичних наслідків;
  • Рада закликає інші країни та міжнародні організації не визнавати окуповані території;
  • Рада засуджує та покладає відповідальність на РФ за різке погіршення ситуації з безпекою та за дезінформацію, до якої вона вдалася заради створення приводу для прийнятого вчора рішення;
  • Рада закликає інші країни засудити дії РФ, зміцнювати обороноздатність України, ввести додаткові жорсткі секторальні, фінансові та приватні санкції проти РФ та керівництва, у тому числі відключити РФ від SWIFT, заморозити Північний потік-2, заборонити експорт високих технологій, зокрема, що стосуються військово -промислового комплексу.

Україна засуджує рішення РФ про визнання «незалежності» створених нею квазі-утворень на тимчасово окупованих територіях України – так званих «ЛНР» та «ДНР». Такими діями російська сторона грубо попрала основи міжнародного права, Статут ООН, порушила суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

21 лютого член Ради Федерації Федеральних зборів РФ, заступник голови комітету верхньої палати парламенту з міжнародних справ Андрій Клімов заявив, що «ЛНР» і «ДНР» будуть визнані у «фактично встановлених» межах.

Депутати Федеральних зборів РФ 22 лютого мають ратифікувати «договори про дружбу» з «ЛНР» і «ДНР».

  • 21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази. Перед тим відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому всі члени висловились за визнання «ДНР» та «ЛНР».
  • В указах про «ДНР» та «ЛНР»визнання Путін вперше офіційно наказав увести російські війська на територію окупованого Донбасу.
  • Президент США Джо Байден запровадив ті самі обмеження щодо ОРДЛО, які були застосовані виконавчими указами президента Барака Обами у 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.