Омбудсмен роз’яснила, куди звертатися у разі порушення прав під час надзвичайного стану

24 Лютого 2022, 01:13

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, куди звертатися у разі порушення прав під час надзвичайного стану.

“У разі порушення ваших прав, звертайтеся на гарячу лінію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 0 800 50 17 20 (безкоштовно) або за телефоном (044) 253 75 89, hotline@ombudsman.gov.ua. Також можна звертатися через онлайн-приймальню“, – розповіла омбудсмен.

Вона наголосила, що обмежувальні заходи при НС не стосуються конституційних прав і свобод, обмеження яких не допускається в умовах запровадженого надзвичайного стану відповідно до положень частини другої статті 64 Конституції України, а саме прав на: рівність, громадянство, життя і здоров’я, повагу до гідності, свободу та особисту недоторканність, звернення до суб’єктів владних повноважень, житло, рівні права і обов’язки у шлюбі, рівність прав дітей, судовий та інші форми захисту, відшкодування шкоди, завданої діями суб’єктів владних повноважень, знати свої права і обов’язки, незастосування зворотної дії законів у часі, професійну правничу допомогу, не виконувати явно злочинних розпоряджень чи наказів, непритягнення двічі до відповідальності за одне й те саме правопорушення, презумпцію невинуватості, не давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів.

Як повідомлялось, з опівночі 24 лютого в Україні почав діяти режим надзвичайного стану. НС запроваджено на 30 днів по всій території країни, крім Донецької та Луганської областей, де вже і так діє надзвичайний правовий режим. Обмеження, пов’язані з надзвичайним станом, будуть варіюватися залежно від регіону.