Ні держава, ні місцева влада не бачить наших проблем, – переселенець

15 Лютого 2022, 14:25

У Генічеському районі три тисячі переселенців, однак влада не переймається проблемами із забезпеченням їх житлом.

Таку думку висловив співголова громадської організації «Переселенець-СОС» Олексій Кисельов, коментуючи нещодавню зустріч керівництва громади з правозахисниками, під час якої було озвучено, що громада не бере участь у програмах із забезпечення житлом переселенців через відсутність відповідної потреби.

«У влади немає такої проблеми, її не було ні у 14-му, ні у 22-му, як ми бачимо. А у самих переселенців, як вона була, ця проблема, так і залишилася. І місцева влада навіть не збирається розпочинати вирішення цього питання. Я хочу нагадати, що у Генічеському районі близько трьох тисяч переселенців, і говорити, що такої проблеми немає – це несерйозно. Як держава не займається їх нагальними проблемами, так і громада», – зазначив громадський діяч.

Він звернув увагу, що на квартирний облік подаються лише ті переселенці, які автоматично втрачають статус ВПО.

«Є цифра, що всього 10 осіб стоять на квартирному обліку, хочу нагадати, що коли переселенець заповнює документи в соціальному захисті, там є питання чи потребуєте ви житло. Немає жодного заповненого документа, де була б негативна відповідь, всі вони потребують. Кожен переселенець відповів на це питання і собі, і державі, і громаді, зокрема. Питання постановки на чергу не вирішено у масштабах держави. Переселенець, вже зазначивши, що потребує житла в анкеті під час реєстрації довідки ВПО, має піти, наприклад, до міськради і написати заяву про постановку на квартирний облік. Якщо він встає в таку чергу, то втрачає статус переселенця, тому це палиця з двома кінцями. Але ніхто не вирішує ці протиріччя», – зауважив переселенець.

За інформацією, яку Генічеська райдержадміністрація надала сайту IPC-Генічеськ, станом на 04 серпня 2021 року на обліку по Генічеському району перебуває 3263 особи , з них: особи працездатного віку – 1102,  діти – 541,  пенсіонери – 1377, особи з інвалідністю – 136.

Із загальної кількості внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на обліку: з Донецької області – 2018 осіб, з Луганської області – 415,  з АР Крим та м. Севастополь – 709.

Як повідомлялось, у Генічеській міській раді жодних цільових програм або заходів, спрямованих на забезпечення житлом ВПО не вживають, бо “немає такої потреби”. Про це повідомило керівництво громади під час зустрічі з представником Уповноваженого з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополя Ірини Верігіної та працівниками Сектору регіонального представництва в АР Крим та м.Севастополі.