Херсонський суд арештував п’ять суден за заходи в закриті Україною порти окупованого Криму

14 Лютого 2022, 19:19

Херсонський міський суд за клопотаннями клопотаннями прокуратури автономії арештував п’ять суден за заходи в закриті Україною порти окупованого Криму.

Про це повідомили в пресслужбі Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

“Завдяки співпраці та спільним зусиллям прокуратури автономії, інших державних органів і громадських організацій за останні роки спостерігається істотне зменшення кількості іноземних суден, що заходять до закритих портів Криму: із 162 з 2014 року до одиничних випадків на сьогодні”, – зазначили у відомстві.

Загалом вже накладені арешти на 59 суден-порушників.

За процесуального керівництва прокуратури автономії розслідується кримінальне провадження за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї. Заходження суден під іноземним прапором до закритих морських портів тимчасово окупованого півострова, правоохоронні органи автономії кваліфікують як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.
Детальніше про судна-порушників читайтев матеріалах Центру журналістських розслідувань Кримські морські санкції: «граблі» для влади та Як працюють «кримські санкції». Порти Криму.

Нагадаємо:

  • В липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Відповідно до наказу Міністерства інфраструктури від 16.06.2014 р «Про закриття морських портів» були закриті морські порти Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта і Євпаторія, а всі документи, видані капітанами морських портів з 15 липня 2014 року, є незаконними.
  • Порти Криму і Севастополя внесені до санкційних списків ЄС та США.  Для обходу санкцій використовується схема позапортової – рейдової перевалки вантажів у Керченській протоці або нейтральних водах з подальшим транспортуванням до закритих портів Криму.