Зеленський про повномасштабне вторгнення РФ: Ризики є, ми повинні бути готовими в будь-який день

12 Лютого 2022, 16:58

На тлі ризиків повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, громадяни повинні розраховувати на своїх військових та бути готовими у будь-який день.

На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання стосовно готовності України до можливого повномасштабного військового вторгнення РФ.

“Ми, як держава, перш за все маємо розраховувати на себе, своїх військових, своїх громадян. Ми повинні бути готовими в будь-який день. Я вважаю, на сьогодні в інформаційному просторі забагато інформації щодо глибокої повномасштабної війни з боку РФ. Навіть уже називають відповідні дати. Ми розуміємо всі ризики, ризики є. Тому працюємо щоденно, отримуємо інформацію від нашої розвідки, розвідки інших держав.  Також окремо працюємо на дипломатичному рівні, щодня спілкуємося із керівництвом різних держав. Адже вважаємо дипломатичний шлях – єдиним шляхом деескалації конфлікту та деокупації наших територій”, – розповів Зеленський.

Нещодавно Міністерство закордонних справ України оприлюднило звернення, в якому закликало громадян зберігати спокій та не панікувати.

“З самого початку ескалації з боку Російської Федерації керівництво нашої держави, українська дипломатія та армія докладають максимум зусиль, аби Україна залишалась стійкою та готовою до різних сценаріїв розвитку подій, а будь-які агресивні наміри щодо нашої держави не втілилися в життя”, – йдеться у зверненні.

Напередодні посольства низки країн офіційно закликали своїх громадян виїхати з України.

Як повідомлялось, пpезидент Укpаїни Володимиp Зеленський відвідав тактико-спеціальні навчання підpозділів МВС у Херсонській області.

Правоохоронці протягом трьох днів, з 9 по 12 лютого, відпрацьовують навички з ліквідації масових заворушень, знешкодження озброєних злочинців та звільнення захоплених об’єктів критичної інфраструктури на території селищ Каланчак та Новоолексіївка.

У завершальний день навчань, поблизу межі з тимчасово окупованим Кримом, правоохоронні органи відпрацювали охорону об’єкту критичної інфраструктури.

За офіційною інформацією, навчання проводяться для максимальної підготовки центральних органів виконавчої влади системи МВС України до своєчасного та ефективного реагування на дестабілізаційні фактори, які можуть виникнути в країні.

Нагадаємо:

  • Безпекові ризики в Середземному та Чорному морях серйозно зростають — з 9 лютого в Чорному морі перебуватимуть 12 великих десантних кораблів ВМС РФ, за ними надійдуть чотири носії крилатих ракет.
  • Упродовж 10-15 лютого в Чорному морі значно збільшиться чисельність російських кораблів – носів крилатих ракет: два підводних човни Чорноморського флоту РФ, ракетний фрегат ЧФ «Адмирал Григорович» і ракетний фрегат Північного флоту РФ «Адмирал Касатонов».
  • Росія під приводом військових навчань блокує українські морські порти, не залишаючи проходу для торгових суден.