Шість доз вакцини заради одного кримчанина: у КПВВ “Чонгар” більше не відмовляють у щепленні Pfizer’ом

10 Лютого 2022, 10:45

ілюстраційна світлина, Eugene Maloletka

У КПВВ “Чонгар” на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом вирішили проблемні питання щодо організації щеплення від COVID-19. Раніше аби вакцинуватися популярним серед кримчан Pfizer’ом, людям треба було чекати, поки набереться шестеро осіб, або відправлятися до найближчих пунктів вакцинації. Але тепер флакони з вакцинами відкривають, навіть, якщо щеплення хоче отримати лише одна людина.

Про це розповіла представник Уповноваженого з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополя Ірина Верігіна, говорячи про моніторинговий візит до КПВВ «Чонгар» на адмінмежі з Кримом.

За її словами, тепер є офіційні роз’яснення від МОЗ, і медики мають офіційну згоду відкривати шестидозні флакони з вакцинами, щоб вакцинувати одну людину в пунктах щеплення на адмінмежі з Кримом.

При цьому у популярна серед кримчан вакцина Pfizer постачається у шестидозних флаконах, невикористані протягом шести годин після приготування дози вакцини мають бути знищені.

За інформацією правозахисників, у пункті вакцинації у сервісній зоні КПВВ “Каланчак” і раніше відкривали шестидозни флакони вакцини, навіть якщо одразу не набиралася необхідна для щеплення кількість людей.

Як повідомлялось, на території сервісної зони КПВВ “Чонгар” на адмінмежі з Кримом продовжує працювати пункт проведення експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2. Наразі для осіб, які виявили намір пройти тестування, почали видавати довідки про його результат.

Минулого року перевірка пункту вакцинації у сервісній зоні КПВВ «Чонгар» на адмінмежі з окупованим Кримом показала відсутність вакцин, холодильників для їхнього зберігання і лікаря, який мав би відповідати за процес вакцинації.

За повідомленням медичної сестри щеплення проводилось тільки коли набиралось одночасно 6 осіб, у разі якщо їх менше, то громадяни направлялись у пункти вакцинації у с.Чонгар та м.Генічеськ. При цьому громадяни змушені були добиратися до зазначених пунктів на таксі за власний рахунок.

Правозахисники зверталися до Херсонської обласної адміністрації з вимогою усунути недоліки, щоб кримчани мали можливість вакцинуватися.

У пунктах пропуску «Чонгар» та «Каланчак» на адміністративному кордоні з окупованим Кримом 1 грудня почали вакцинувати від COVID-19.

Нагадаємо:

Громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можуть вакцинуватися від коронавірусної хвороби в будь-якому пункті щеплення на територіях, які підконтрольні Уряду України.

Більше про вакцинацію від COVID-19 в Україні на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

У МОЗ нагадують, що щеплення — добровільні й безоплатні. Вакцинація ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя.