Жодна з версій про події в Казахстані не підтверджує заяви про зовнішню агресію — Сергій Данилов

13 Січня 2022, 16:01

Заяви президента Касим-Жомарта Токаєва про зовнішню агерсію проти Казахстану, які стали підставою для введення в країну військ ОДКБ, не мають жодного підтвердження, вважає Сергій ДАНИЛОВ, заступник директора Центру близькосхідних досліджень.

Події в Казахстані намагаються пояснити за допомогою декількох конспірологічних версій, але за жодною з них зовнішнє втручання не підтверджується, каже Сергій Данилов:

«Є декілька конспірологічних версій. Одна з них полягає в тому, що в Казахстані відбувалася боротьба між кланами колишнього президента Нурсултана Назарбаєва і нинішнього президента. І один з кланів використав мирні протести, щоб дестабілізувати ситуацію і відсунути Токаєва чи зробити його більш слухняним».

За іншою версією, зовнішнє втручання є російським, каже експерт-сходознавець: РФ нібито використала ситуацію, щоб змінити чинний багатовекторний курс Казахстану, поставити під свій контроль президента і центральний уряд, зокрема і сектор безпеки, і змінити гуманітарну політику, яку проводить Казахстан.

«Сам президент Токаєв намагається розповісти про якихось міфічних ісламістів. Це все на сьогоднішній момент, що вони можуть представити. І ще якийсь невідомий центр, з якого вони керувалися», — каже Сергій Данилов.

Він зазначає, що найближчий ісламістський центр — рух Талібан в Афганістані — закликав сторони протистояння в Казахстані до порозуміння і уникнення кровопролиття, натомість, жодних ознак зацікавленості Талібану в дестабілізації Казахстану не спостерігається.

«Я не думаю, що в Казахстані і в Москві погодяться з тим, що це Талібан був тим центром, який координував і спрямовував заколотників, які захопили Алмати», — додає експерт.

«Отже, з усіх версій конспірологічного характеру ми не бачимо жодної, яка б передбачала агресію, тобто зовнішнє втручання у внутрішні справи Казахстану з метою зміни державного устрою, усунення легітимної влади. дестабілізації ситуації, захоплення частини території країни», — резюмує Сергій Данилов.

Докладно про заяви президента Казахстану К.-Ж. Токаєва щодо зовнішньої агресії на виправдання залучення військ ОДКБ для придушення протестів читайте в статті «Казахстан: вигадана агресія і реальні війська ОДКБ» або дивіться відеоблог «Казахстан: в пошуках «зовнішньої агресії»» на сайті Центру журналістських розслідувань.

Нагадаємо:

  • В кількох містах Казахстану з 2 січня відбувалися масові протести проти підвищення цін на скраплений газ, що переросли у вимоги відставки уряду і президента. У відповідь влада оголосила надзвичайний стан, ввела в Алмати військових і бронетехніку. Президент Казахстану розпустив уряд, поклавши на нього провину за зростання цін.
  • Організація Договору колективної безпеки (ОДКБ, до якої входять РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Узбекістан і Таджикістан) вирішила на прохання президента Касим-Жомарта Токаєва ввести «Колективні миротворчі сили» до Казахстану.
  • Війська місії ОДКБ в Казахстані очолив генерал Андрій Сердюков. У 2014-му році він командував російськими військами, які здійснювали захоплення українського Криму.
  • В окупованому Донецьку в соцмережах з’явилися оголошення про нібито пошук спортсменів та колишніх силовиків для відправки в охоплений протестами Казахстан з метою «забезпечення порядку та допомоги владі».
  • Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив про завершення основної місії ОДКБ та виведення «миротворчих» збройних сил з країни з 13 січня.