Українські рибалки закликали Верещук допомогти відновити порт у Генічеську

04 Січня 2022, 21:24

Генічеський портопункт до війни, Фото: investigator.org.ua

Під час онлайн-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ голова Центру підготовки і розвитку аквакультури «Риболов» Володимир Волков звернувся до віце-прем’єр-міністра України, міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук із закликом допомогти у відновленні роботи Генічеського порту.

«Ми чули в інтерв’ю, що вона буде допомагати Генічеську, хотіли би зробити колективне звернення з проханням особисто втрутитись у ситуацію запуску Генічеського порту в тому чи іншому варіанті роботи для того, щоб з’явилися робочі місця, щоб ця точка дотику стала потужною і виступала як форпост в тому числі в питанні національної безпеки», – наголосив Володимир Волков.

За його словами, Генічеський порт може відновити свою роботу завдяки трансформації у рибний порт. Для цього необхідно, зокрема, передати портопункт з балансу Міністерства інфраструктури на баланс Мінагрополітики, безпосередньо Державному агентству меліорації та рибного господарства.

Відповідна проєктна пропозиція була розроблена представниками артелі рибалок «Азов-Риба» та направлена ще минулого року до очільників Херсонської обласної держадміністрації та Мінагрополітики, однак залишилась поки без відповідей.

Концепція проєкту «Азов-Риба» передбачає відродження Генічеського портопункту і створення на його основі рибного порту, а також створення сучасного марикультурного садкового господарства, створення підприємства з видобутку та переробки морських трав і водоростей, а також створення підприємства із промислового вирощування риби.

«Пропозиція артелі «Азов-Риба» – передати портопункт на баланс Мінагрополітики, безпосередньо Державному агентству рибного господарства. Це непростий варіант, але він можливий, і за підтримки віце-прем’єрки пані Верещук, він може бути підтриманий урядом», – зауважив голова громадської організації.

Він висловився на підтримку таких починань та наголосив на важливості реалізації проєкту, адже тоді в Генічеську з’являться нові робочі місця як для місцевого населення, так і для переселенців з тимчасово окупованих територій України.

Як повідомлялось, Генічеськ у прикордонній з Кримом Херсонщині втратив свій статус торговельного порту на Азові і став портопунктом. Спочатку він перебував у структурі Скадовського порту, тепер це відокремлений підрозділ порту Бердянська, в програмі розвитку якого жодного слова про розвиток Генічеського портопункту немає.

Колишній і наразі останній керівник порту Генічеськ, голова ГО «Переселенець-SOS» Володимир Вишневецький вважає відновлення порту справою цілком реальною. На його думку, це могло б відбутися в комплексі з відновленням рибного промислу і спеціалізацією порту як рибного.

Детальніше у сюжеті “Чи бути Генічеську знову портовим містом”.