Українська омбудсмен закликала звільнити генічеських рибалок, яких затримали російські прикордонники

29 Січня 2022, 09:59

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової вжити заходів щодо звільнення незаконно затриманих генічеських рибалок. 

Про це омбудсмен написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Затримання українських рибалок країною-окупантом суперечить усім міжнародним нормам права. Закликаю представників міжнародних правозахисних організацій тримати на контролі ситуацію щодо чергових фактів затримання країною-агресором громадян України та не допустити порушення їх основоположних прав і свобод. Ми робимо все можливе задля захисту прав українських рибалок і віримо у їхнє якнайшвидше повернення додому”, – зазначила Денісова.
Вона наголосила, що “Російська Федерація продовжує незаконно затримувати громадян України на тимчасово окупованій території Кримського півострова, при цьому не надає офіційних відомостей до уповноважених органів України”.
Двоє рибалок Руслан Романюта та Іван Герасименко вийшли 25 січня 2022 року в Чорне море на риболовецькому судні «Волга» з міста Генічеська Херсонської області та додому не повернулися.
За попередньою інформацією, на судні відмовив двигун і його прибило до міста Щолкіне в тимчасово окупованому Криму. Як стало відомо, рибалок затримали російські прикордонники в акваторії Чорного моря, про що не було поінформовано українську сторону.
Як повідомлялося раніше, українська поліція відкрила кримінальні провадження за ч.1 ст.278 “Угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна” та ст.146-1 “Насильницьке зникнення” Кримінального кодексу України.
Нагадаємо, минулого року в західній частині Азовського моря співробітники «прикордонного управління ФСБ РФ по Республіці Крим» затримали маломірне судно з чотирма громадянами України на борту. Судно вийшло в море села Райнівка Приморського району Запорізької області. У «кримському прикордонного управління ФСБ РФ» стверджували, що українські рибалки займалися незаконним виловом камбали-калкана, не підкорялися вимогам прикордонників, намагались втекти і у них не було документів.  25 лютого 2021 року в окупованому Криму українські рибалки вийшли на свободу після 10 діб адміністративного арешту та повернулися на підконтрольну Україні територію.