У міській раді підтвердили створення комісії з газових питань у Генічеську

28 Січня 2022, 12:56

Депутати Генічеської міської ради та голова громади підтримали ініціативу створення спільної комісії з газових питань, до якої увійдуть представники влади та громадськості.

Про це йшлося під час чергового засідання сесії міськради, повідомляє сайт IPC-Генічеськ..

Так, міська рада підтримала ініціативу, висловлену в колективному зверненні від місцевих мешканців, під яким підписалося більше 1300 людей.

“Необхідно створити спільну комісію, яка вивчить питання щодо нового комунального підприємства “Генічеськ-газ наш” та інвентаризації газових мереж та обладнання. Така комісія матиме змогу проводити робочі зустрічі з спеціалістами державного регулятора та газодобувної компанії, “Херсонгаз” щодо питань пільгових тарифів на газ та його транспортування для населення Генічеської громади”, – зазначила у своєму виступі представниця ініціативної групи Ксенія Юрченко.

Голова громади підтвердив, що таку комісію буде створено, а вимоги, озвучені у колективному зверненні, необхідно добре пропрацювати, щоб добитися пільгових цін на газ для мешканців громади.

Як повідомлялось, у Генічеській громаді збирали підписи під колективним зверненням , що стосується питань газопостачання. У документі зазначаються наступні вимоги:

«Скликати комісію зі створення комунального підприємства «Генічеськ-газ-наш».

На період до створення комунального підприємства доручити комісії провести інвентаризацію та експертно-грошову оцінку цих мереж, для визначення розміру та оцінити реальну вартість газопроводів на території громади й правильно їх оформити на своєму балансі.

На період до створення комунального підприємства звернутися до АТ «Херсонгаз» задля отримання грошової компенсації за час фактичного користування комунальним майном громади, а також оренди землі, що була відведена під користування для обслуговування газових мереж.

Провести експертизу якості газу, що отримують абоненти Генічеської громади.

Після отримання результатів експертизи із визначення якості газу, звернутися до НКРЕКП з вимогою зробити перерахунок тарифу на послуги розподілу природного газу з врахуванням того, що Стрілкове газородовище не входить до єдиної газотранспортної системи України та розташоване на території громади, а також те, що газопровід є власністю громади», – йдеться у документі.

Газ для споживачів Генічеського району видобувають на Арабатській Стрілці. До захоплення Криму Росією зимовий дефіцит покривався із кримського Глібовского підземного газосховища, куди влітку закачували надлишки газу, видобуті із Стрілкового.