У Генічеську закликають створити комунальне підприємство для обслуговування власних газових мереж (відео)

16 Січня 2022, 18:11

У Генічеську триває збір підписів під колективним зверненням до депутатів Генічеської міської ради та голови громади стосовно газопостачання. Місцеві жителі закликають можновладців створити комунальне підприємство «Генічеськ-газ-наш», яке б взяло на баланс газові труби, що свого часу прокладалися за кошти населення, та належать громаді.

Про це повідомили представники ініціативної групи під час онлайн-конференції в медіа-центрі IPC-Генічеськ.

«Газові труби на території міста є власністю громади і прокладалися за кошти кооперативів. Це зафіксовано у рішеннях міської ради. Спершу труби передали на обслуговування ВАТ «Херсонгаз», потім – АТ «Херсонгаз», але документу щодо передачі саме акціонерному товариству нам у міській раді не надали, є інформація, що вони незаконно використовують наші труби. Тож ми виставляємо вимоги про те, щоб провести повну інвентаризацію та поставити газові мережі на баланс громади. Ми віднесемо це звернення на розгляд найближчого пленарного засідання сесії міськради, та, якщо депутати та голова громади нас підтримають, ми зможемо у подальшому платити за газ значно менше, ніж зараз», – наголосила представниця ініціативної групи Ксенія Юрченко.

Зокрема, у зверненні зазначаються наступні вимоги:

«Скликати комісію зі створення комунального підприємства «Генічеськ-газ-наш».

На період до створення комунального підприємства доручити комісії провести інвентаризацію та експертно-грошову оцінку цих мереж, для визначення розміру та оцінити реальну вартість газопроводів на території громади й правильно їх оформити на своєму балансі.

На період до створення комунального підприємства звернутися до АТ «Херсонгаз» задля отримання грошової компенсації за час фактичного користування комунальним майном громади, а також оренди землі, що була відведена під користування для обслуговування газових мереж.

Провести експертизу якості газу, що отримують абоненти Генічеської громади.

Після отримання результатів експертизи із визначення якості газу, звернутися до НКРЕКП з вимогою зробити перерахунок тарифу на послуги розподілу природного газу з врахуванням того, що Стрілкове газородовище не входить до єдиної газотранспортної системи України та розташоване на території громади, а також те, що газопровід є власністю громади», – йдеться у документі.

Як повідомлялось, раніше Генічеський міський голова Олександр Тулупов розповідав про плани створити комунальне підприємство “Генічеськ-газ-наш”. Він акцентував на необхідності вивчити питання, у кого на балансі газові мережі, та чи можливо їх взяти на баланс громади. Також планували актуалізувати питання ренти за видобуток газу, що має надходити у бюджет громади.

Однак минулого року Генічеські депутати надали згоду акціонерному товариству «Херсонгаз» на прокладання (будівництво) газопроводу високого тиску другої категорії на землях комунальної власності.

Протягом останніх років під час опалювального сезону виникають перебої із газопостачанням.

Газ для споживачів Генічеського району видобувають на Арабатській Стрілці. До захоплення Криму Росією зимовий дефіцит покривався із кримського Глібовского підземного газосховища, куди влітку закачували надлишки газу, видобуті із Стрілкового.

Чиновники різних рівнів заявляли, що радикально ситуацію може будівництво до Геніческа гілки газопроводу від розподільчої станції в Асканії-Нова.