Тепер і Генічеськ зможе встановити сонячні електростанції та облаштувати «розумні» зупинки

16 Січня 2022, 22:15

Урядова програма з енергоефективності, що цього року запрацює на Херсонщині, дозволить громадам встановити сонячні електростанції на будівлях соціальної інфрастуруктури, правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування та державної влади, встановити модулі для освітлення зупинок та місць загального користування.

Про це розповів завідувач сектору в Херсонській області Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Денис Чистіков під час онлайн-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ.

«Програма направлена на те, щоб громади зменшували витрати на енергоносії, а заощаджені кошти територіальні громади можуть направити на інші актуальні потреби», – акцентував Чистіков.

За словами представника МінТОТ, програма направлена на підтримку громад, що межують з тимчасово окупованими територіями. У 2022 році на її реалізацію передбачено 200 мільйонів гривень – це фінансування НАК «Нафтогаз України».

Наразі Міністерство з питань реінтеграції ТОТ готує листи до обласних державних адміністрацій з пропозицією взяти участь у цій програмі, далі адміністрації звернуться до територіальних громад, які розташовані біля КПВВ або безпосередньо межують з тимчасово окупованими територіями, щоб ті мали можливість надати свої пропозиції. У подальшому Міністерство реінтеграції разом з міністерством розвитку громад і територій та НАК «Нафтогаз України» визначать переможців та проєкти, які будуть реалізовуватися.

Як повідомлялось, у 2022 році на Херсонщині вперше запрацює урядова програма енергоефективності для громад на межі з тимчасово окупованими територіями.

В рамках програми енергоефективності будуть придбані електробуси для обслуговування людей на КПВВ “Каланчак” і “Чонгар”: для перевезення подорожуючих від КПВВ до адміністративної межі. Ці електробуси будуть передані на баланс держпідприємства “Реінтеграція і відновлення”. Тобто експлуатація техніки не стане тягарем для громад, де розташовані КПВВ.

За офіційною інформацією, у 2021 році для реалізації соціальної благодійної програми було визначено 64 об’єкти, з яких 32 об’єкти розташовані у Луганській та 32 у Донецькій областях. Серед них 8 дитячих садків, 19 закладів освіти, 6 лікарських закладів, 12 об`єктів соціально-культурного призначення, 19 об’єктів інфраструктури.

У рамках цього ж проекту, у грудні 2021 року на Донеччині та Луганщині встановили 11 «розумних» зупинок громадського транспорту.