Справа – труба: «Генічеськ-газ наш» і пшик на виході гучного викриття СБУ (відео)

25 Січня 2022, 21:25

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 25 січня 2022 року.

У цьому випуску – про Крим і виробництво електроенергії, якої там генерують настільки вдосталь, що викидають з ринку бізнес, який підставив свої зрадницькі плечі в часи припинення подачі електроенергії з вільної території України. Посіпак окупантів позбавили пільг і довелося зупинити Сімферопольську ТЕЦ повністю, а Камиш-Бурунську наполовину, бо вже працюють у збиток.

Ниточки цього бізнесу, і для кримчан це не таємниця, тягнуться до лідера ОПЗЖ Юрія Бойка. А привід про це згадати у ЦЖР був особливий – розкажемо, чим же закінчилось гучне викриття СБУ конструкторського бюро у Дніпрі, яке проектувало модернізацію отих самих ТЕЦ з контрактом на чверть мільярда.

***

Газопостачання Генічеська взимку – у журналістів у розряді чергових. Як новий рік, курортний сезон і ціна на херсонські кавуни. Ситуація настільки дурна, настільки ми бідні. На шельфі Азову, біля Арабатської стрілки є родовище газу Стрілкове. Його з головою вистачає, аби задовольнити газом населення Генічеська.

Більше того, Чорноморнафтогаз у 2020 році пробурив ще одну свердловину, але добуває газу стільки – скільки потрібно споживачам. А міг би більше – але дівати нікуди. До газотранспортної системи України труба від стрілкового не підключена. А будівництво газогону Асканія Нова – Генічеськ – це вже чергова тема чиновників і депутатів, які її роками мусолять, а справу не роблять.

Але історія ще складніша – через все ту ж бездіяльність і бардак. Бо шматок труби довжиною у 16 км, яким Херсонгаз постачає за грубі гроші і низької якості газ, йому не належить. І от напередодні нового року власник труби пригрозив її розібрати.

ЦЖР зі Світланою Єрещенко вирішили нарешті розкласти на зрозумілі складові і трубу, і відповідальних за частини газогону, і проблему в цілому.